Vesti

Uskoro će biti formiran kućni savet romskog naselja Jablanica u Lebanu

Osman Balić, direktor YUROM centra iz Niša, Bane Stanojković, šef kancelarije HELP-a u Vranju  i Saša Đorđević, pomoćnik predsednika opštine Lebane, održali su danas sastanak sa sali Skupštine opštine Lebane sa pripadnicima Romske zajednice kako bi im presdtavili plan za formiranje kućnog saveta romskog naselja u Lebanu.

YUROM centar iz Niša zalaže se za formiranje kućnog saveta Romskog naselja Jablanica, što će se kako ističe Osman Balić uskoro i desiti.

„Stanari su ključni faktor za formiranje kućnog saveta. Namere sa naseljem Jablanica su veoma ozbiljne i zato sam i došao da vam pomognem da formiramo kućni savet vašeg naselja. Ovo je veoma važno jer samo organizovane zajednice mogu da poboljšaju kvalitet života i rada. Mi najpre moramo da formiramo skupštinu stanara ili kućni savet romskog naselja koji se može zvati Jablanica, kako se zove i vaše naselje i da to registrujemo kao nevladinu organizaciju“ istakao je danas u Lebanu Osman Balić, direktor YUROM centra iz Niša.

On je dodao da se nada da kada se sledeći put nađe u Lebanu da će tada biti organizovana izborna skupština. Balić dodaje da tako organizovane zajednice postaju pravna lica i postaju partneri lokalne samouprave i na taj način će se to udruženje starati o celom naselju.

   

   

 

Inače romsko naselja Jablanica od nedavno ima potpuno novi izgled.

Nemačka organizacija Help-Hilfe dodelila je opštini Lebane sredstva za rekonstrukciju 35 stanova u romskom naselju „Jablanica„ a sve u okviru projekta „Poboljšanje životnog standarda u romskim naseljima“, finansiranog od strane Evropske unije preko Vlade Republike Srbije – Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva finansija – Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Ugovorom je bila uključena adaptacija i rekonstrukcija 8 stambenih blokova sa 38 stambenih jedinica u romskom naselju „Jablanica„ u opštini Lebane, a čijom realizacijom su se unapredili uslovi života u romskim porodicama koje su smeštene u ovim podstandardnim romskim naseljima.

Vrednost napred ugovora, koji je obuhvatao direktne troškove na rekonstrukciji romskog naselja u opštini Lebane je 175.000,00 evra.

Adaptacija kuća je završena evo kako  izgledaju kuće u romskom naselju „Jablanica“ pre i posle adaptacije.