Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

HELP pomaže socijano ugroženom stanovništvu u Lebanu

Liga Roma i YUROM Centar zajedno sa Help-om, uz donaciju GIZ-a i Nemačke vlade počeli su sa realizacijom projekta „Upravljanje migracijama i podrška povratku tražilaca azila“ u trajanju od marta 2018 – jun 2020.

Kako je istakao Bane Stanojković direktor kancelarije HELP-a u Vranju ciljevi projekta su podrška povratnicima u procesu reintegracija kroz otvaranje informativnih centara, poboljšanje uslova života izuzetno ugroženih porodica kroz izgradnju ili rekonsturkciju stambenih objekata u vrednosti od 4000 evra.

„Stanovništvu opštine Lebane pomoći ćemo i omogućavanjem kupovine osnovnih sredstava za školovanje dece gradjanima koju su socijalno ugorženi. Takođe pomoći ćemo i readmisantima te će tako mogućnost imati da konkurišu i automehaničari, frizeri, električari i tako dalje“ istakao je Stanojković.

Projekat pokriva region Republike Srbije sa fokusom na uspostavljanje toka komunikacije i protoka informacija osnivanjem informativnih centara (habova) za pitanja readmisije. Liga Roma je otvorila 13 informativnih centara (habova) u gradovima: Beograd, Subotica, Novi Sad, Valjevo, Kraljevo, Niš, Surdulica, Vranje, Leskovac i Bujanovac.

Za početak realizacije projekta biće održan sastanak u skupštinskoj sali opštine Lebane  26. aprila u 11 sati gde će svi zaintersovani moći da dođu i informišu se o detaljima konkursa.