Bojnik Jug Srbije Vesti

BOJNIK: Fond za razvoj poljoprivrede organizovao predavanja za poljoprivredne proizvođače

Fond za razvoj poljoprivrede opštine Bojnik u saradnji sa PSSS Leskovac organizovao je u sali Skupštine još jedno u nizu predavanja za poljoprivredne proizvođače sa teritorije opštine Bojnik.
O akutelnim pravilnicima i podsticajima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u 2017. godini govorila je Jelena Stojiljković, savetodavac za ratarstvo PSSS Leskovac.
Podsticaj se ostvaruje na osnovu prihvatljivih troškova investicije za nabavku novog traktora snage motora do 100 kilovata (kW), sa standardnim delovima, uređajima i opremom uključujući pripadajuću traktorsku kabinu, koji se prvi put upotrebljava za izvođenje poljoprivrednih radova u voćarstvu, odnosno vinogradarstvu odnosno povrtarstvu i koji je proizveden najkasnije tri godine, pre godine u kojoj se ostvaruje pravo na odobravanje podsticaja. U skladu sa uredbom kojom se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2017. godini, podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50 % od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 % od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.
Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 1.800.000 dinara.
Poljoprivredni proizvođači sa teritorije opštine Bojnik dobili su ovom prilikom i informacije, šta im je potrebno od dokumentacije kako bi aplicirali kod Ministarstva poljoprivrede za povraćaj sredstava“ – kazao je direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Saša Cakić.
Na predavanju je bilo reči i o pravilniku o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje.