Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Medveđa Vesti

Centar za hemodijalizu primio prve pacijente

Posle nekoliko godina gradnje, Odeljenje hemodijalize lebanskog Doma zdravlja danas je zvanično otvoreno. Odeljenje je opremljeno potpuno novim aparatima za dijalizu, a i medicinsko osoblje koje će raditi u centru dobilo je potrebne sertifikate.
Pacijenti oboleli od bubrežne isuficijencije sa teritorije opština Lebane, Bojnik i Medveđa od danas ne moraju da putuju do leskovačkog zdravstvenog centra kako bi se tamo dijalizirali već će to obavljati u centru za hemodijalizu pri Domu zdravlja u Lebanu, koje je danas pušteno u rad.

  

  

Centar je u prisustvu rukovodstva opštine Lebane predao na korišćenje Bojan Stević, državni sekretar u ministarstvu Državne uprave i lokalne samouprave.
Otvaranje jednog ovako značajnog objekta koji je izgrađen pri Domu zdravlja u Lebanu je od velikog značaja jer su bubrežni bolesnici dobili jedan savremeno opremljen centar, a i medicinsko osoblje je dobilo savremene aparate za dijalizu koji će im olakšati svakodnevni rad“ kazao je Stević nakon obilaska centra za Hemodijalizu u Lebanu.
Vršilac dužnosti lebanskog Doma zdravlja dr Vladan Stanojević izrazio je nadu da će ovaj centar pri Domu zdravlja u Lebanu posatati regionalni centar za opštine Lebane, Medveđa i Bojnik.
Centar je potpuno spreman za rad sa bubrežnim bolesnicima, medicinske sestre i dva lekara bili su na obuci i spremni smo za rad sa 18 pacijenata nedeljno. Na taj način ćemo rasteretiti Opštu bolnicu Leskovac, a pacijentima će mnogo lakše biti da dijalizu odrade u našem centru, a ne kao do sada da putuju u Leskovac“.
Stanojević je dodao da će u narednom periodu rukovodstvo ove zdravstvene ustanove pokušati da, kako je kazao, „ojača“ sve specijalističke službe u Domu zdravlja.

 

 

U odeljenju za hemodijalizu radiće 2 lekara i 6 medicinskih sestara, koji su inače i upošljenici Doma zdravlja.
Predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja ovog centra.
Ovaj centar je od velikog značaja za sve pacijente iz Lebana, Bojnika i Medveđe kojima je potrebna hemodijlaiza i od danas smo im olakšali time što više neće morati na dijalizu u Leskovac već će to sve obavljati ovde“
Centar je potpuno opremljen najsavremenijom opremom i pacijenti će u jednom prijatnom ambijentu obaviti dijalizu istakao je Srđan Jović, predsednik SO Lebane.
„Meni je drago da je Lebane dobilo centar za hemodijalizu posle dugo godina gradnje i nadam se da će pacijenti u jednom prijatnom ambijentu dobiti svoju terapiju“ ističe Jović.

  

  

Inače Centar za Hemodijalizu je počeo da se gradi pre nekoliko godina i u njega je uloženo oko 35 milona dinara. Finansijer radova u najvećoj meri bilo je ministarstvo zdravlja koje je uložilo 10 miliona dinara,  lokalna samouprava je uložila 8,5 miliona dinara, EU PROGRES je učestvovao sa oko 5 miliona dinara, dok je firma Medikon iz Beograda dala ovom centru 6 aparata za dijalizu vrednosti oko 90.000 evra.