Društvo Jablanički okrug Leskovac Srbija Vesti

Cvetanović: Leskovačka bolnica biće jedna od najmodernijih u Srbiji

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović danas je sa svojim saradnicima i u društvu direktora bolnice Nebojše Dimitrijevića obišao završne radove na jednom delu zgrade Opšte bolnice Leskovac u okviru druge faze rekonstrukcije bolnice ukupne vrednosti 42 miliona evra.

Cvetanović obilazi Opštu bolnicu
Gradonačelnik Cvetanović, direktor bolnice Dimitrijević

U prvoj fazi radova izvršena je zamena krova, stolarije i komletno uređivanje spoljašnjosti, investicija vredna pet miliona evra. Sada je druga faza u toku u vrednosti od 42 miliona evra, koja se realizuje uz veliku pomoć Vlade Republike Srbije i predsednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića. Skoro 50% od ukupnog objekta bolnice je završeno, ostaje deo inventara da se postavi i da u funkciji bude jedna od namodernijih bolnica u Srbiji koja će pružiti najkvalitetniju negu kako intenzivnu, poluintenzivnu, ali i mogućnost smeštanja pacijenata u apartmanima, jednokrevetnim, dvokrevetnim i ponegde trokrevetnim apartmanima, rekao je prilikom današnjeg obilaska Opšte bolnice Leskovac, gradonačelnik Cvetanović.

Obaveza naša je bila da omogućimo, lekarima, medicinskim sestrama, tehničarima, zdravstvenim radnicima da imaju idealne uslove za rad, ali ono što nam je najbitnije su pacijenti koji su uvek u fokusu i da imaju upravo oni najbolje uslove za lečenje. Bolnica je dobila 2 skener aparata, 2 rendgen aparata u vrednosti od 1.650.000 evra, toliko je koštala i magnetna rezonanca, mamograf 300.000 evra. Zahvalan sam svima na strpljenju, mojim kolegama i koleginicama na strpljenju od godinu i po dana koliko će još i da traje završetak ovih radova, ali pre svega pacijentima i velika zahvalnost stanovnicima Leskovca i Jablaničkog okruga zato što je ovo bolnica za ceo Jablanički okrug pa i šire. Grad Leskovac je direktno učetvovao u svemu tome sa 95,5 miliona dinara za projektno tehničku dokumentaciju i nadzor“, rekao je Cvetanović.

ICJ – Direktor bolnice Nebojša Dimitrijević

„Posetili smo tri sprata na kojima će biti smešteno akušersko, neonatalno i odeljenje hirurgije, kao i ovu prostoriju gde će biti centralna intenzivna nega. Kada stigne oprema i sve uredimo radovi će se nastaviti na drugom krilu. Parking je bio kompletno prekopan, sve cevi su zamenjene što je bilo komplikovano naći, zameniti i sada prvi put imamo katastar podzemnih instalacija, što znači da se tačno zna gde šta prolazi. Otvorili smo i jedan protivpožarni put od ulice Rade Končara. Ono što je vrlo bitno da sa prestankom grejne sezone krenemo sa izbacivanjem kotlova i cisterni za mazut, tako da od sledeće sezone neće biti mazuta. Od septembra, oktobra pomoćno gorivo biće gas. Nećemo više zagađivati okolinu, a bili smo jedni od većih zagađivača u ovom delu gradu“ rekao je direktor leskovačke bolnice, Nebojša Dimitrijević.

Dimitrijević je dodao da je u prvoj fazi postavljena specijalna stolarija sa aluminijumom sa atestom sa temperaturom topljenja od 980 stepeni Celzijusovih što nalažu standardi.

Danas je rečeno i da je prilikom uređenja prostorije za centralnu intenzivnu negu, gde će biti smeštani najteži pacijenti, svoje sugestije davao i prof. dr Radmilo Janković, kao i da će biti posebnih prostorija za septične pacijente. Rečeno je i da će sada biti potpuno spremni uslovi za pratnju porodilja pri porođaju i napomenuto da će pratnja morati da ispunjava uslove kao i sama porodilja, odnosno bris grla, nosa i urađenu koprokulturu.

   

   

infocentarjug.rs