Kosovo Srbija Vesti

Đurić: "Postupci Prištene najgublje kršenje osnovnih ljudskih prava"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić izjavio je danas da veruje da prištinske vlasti nisu samostalno sprovele niz agresivnih postupaka kojima su želele da isprovociraju sukob na Kosovu.
Đurić je u izjavi za TV Pink naveo da se to sve radi i dešava uz „prećutnu saglasnost velikih sila“, i upozorio na to da se na ugrožavanje ljudskih prava koja su na štetu Srbije ćuti, ali se zato puštaju ratni zločinci.

Prema njegovoj oceni, zabrana ulaska voza iz Srbije samo je kulminacija napora da se isprovociraju sukobi, imajući u vidu i zabranu ulaska na Božić predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, zaključavanje pravoslavne crkve u Prištini, kao i zabranu isporuke udžbenika na srpskom jeziku.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ponovio je da je zaustavljanje voza za Kosovsku Mitrovicu najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava, a to je sloboda kretanja koja je zagarantovana svim zakonima i Briselskim sporazumom Beograda i Prištine.

Ovde je reč o vozu, nečemu što treba da poveže ljude. Reč je o produžetku linje Kraljevo–Kosovska Mitrovica do Beograda i ništa više, a neko je dao sebi za pravo da reaguje na najgori mogući način na povezivanje i da miniranjem pruga ograniči slobodu kretanja, istakao je Đurić.

On je naglasio i da je Srbija poslala jasnu poruku da se neće ponavljati ni 1999, ni 2004. godina, ali i da Srbija nije spremna da gleda i ćutke trpi kako se njen narod na Kosovu i Metohiji ugnjetava.

Ovde je, kako je istakao, važno reći da je premijer Srbije Aleksandar Vučić u interesu očuvanja stabilnosti i mira, ali i izbegavanja izlaganja Srba opasnosti, na jedan razuman način doneo odluku da se promotivna vožnja voza zaustavi i da se ne da ni najmanji povod ekstremistima koji su rešili da izazovu sukobe širih razmera.

Đurić je naveo i da dnevno desetine autobusa albanskih prevoznika sa različitim znacima i natpisima voze po Srbiji i da nije bilo nikakvog reagovanja i pritisaka, ali da to što se juče desilo nije prva provokacija usmerena protiv Srba u poslednja dva meseca da bi se izazvao sukob, s obzirom na to da se na mesečnom nivou beleže desetine napada na Srbe na Kosovu i Metohiji i da se te stvari dešavaju vrlo često.