Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Kultura Lebane Vesti

Dom kulture Radan u Lebanu obeležio svoju slavu Svetog Trifuna

Dom kulture Radan u Lebanu sinoć je tradicionalno obeležio slavu ove ustanove Svetog Trifuna, u čast iscelitelja i čudotvorca, zaštitnika vinogradara, porodične ljubavi i boema. Ovogodišnji domaćin Marko Denić, direktor Turističke organizacije opstine Lebane, slavski kolač za narednu godinu predao je direktorki Biblioteke „Branko Radičević“ u Lebanu, Tatjani Petrović. U umetničkom delu programa nastupio je gudački kvartet „Leđero“ iz Leskovca.
   

Slavski kolač presekli su paroh drugi lebanski, jerej Aleksandar Nikolić i  paroh prekopčelički, jerej Nikola Mladenović.

Sveti Trifun jedan je od Hristovih velikomučenika koji postradao za hrišćansku veru. Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna obeležava 14. februara po novom, odnosno 1. februara po starom kalendaru. Proslavlja se kao „Dan ljubavi i vina. Rođen je u selu Kampsadi u Frigiji, u vrlo siromašnoj porodici ali veoma pobožan još od malih nogu. Sveti mučenik Trifun, bio je dete blagočestivih roditelja. Kao dete vreme je provodio čuvajući guske.

Darovan od Boga darom čudotvorstva i isceljenja. Za vreme svog života iscelio je mnoge bolesnike, isterivao demone iz mnogih ljudi i pomogao mnogima koji su mu se obraćali za pomoć. Za vreme vladavine cara Gordija rimskim carstvom, proslavio se izlečivši carevu kćerku Gordijanu.
Jedno od verovanja u narodu je, da sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav

infocentarjug.rs