Jug Srbije Srbija Surdulica Vesti

Potpukovnik Dejan Stanojević iz Surdulice posthumno odlikovan, njegov sin primio orden

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Ceremoniji u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, predsednik RS Milorad Dodik, patrijarh Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije kao i veliki broj zvanica.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je posthumno pripadnik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, potpukovnik Dejan Stanojević. Orden je od predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića primio njegov sin, Uroš Stanojević.

Pripadnik Vojske Srbije, potpukovnik Dejan Stanojević poginuo je, u padu helikoptera, 29. marta 2022. godine prilikom realizacije redovnog zadatka izviđanja iz vazduha u misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo. Potpukovnik Stanojević je obavljao dužnost Štabnog oficira u komandi misije MONUSCO.

Potpukovnik Dejan Stanojević je rođen 22. decembra 1979. godine u Surdulici, a u Vojsci Srbije je bio od 28. septembra 2002. godine. Vojska Srbije je njegovim odlaskom izgubila časnog pripadnika, vrsnog starešinu i eksperta jedinica za elektronska dejstva. Tokom bogate vojničke karijere više je puta nagrađivan i pohvaljivan, a iza sebe je ostavio suprugu i dvoje maloletne dece.

infocentarjug.rs