Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Dom zdravlja Lebane i Crveni krst obeležili 20. mart Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Dom zdravlja Lebane i Crveni krst Lebane obeležili su 20. mart Nacionalni dan borbe protiv raka dojke predavanjem u prostorijama privatnog preduzeća VIDRA doo Lebane.

Cilj kampanje je skretanje pažnje na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Najveći broj umrlih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja. U Srbiji svake godine oko 4.000 žena oboli od raka dojke , a 1500umre. Prema broju umrlih od raka dojke, Srbija se nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah iza Makedonije.

Najveći broj obolelih žena i u našoj zemlji jeste starosti od 50 do 65 godina života, ali se trend porasta broja obolelih spušta prema mlađem godištu.

Smatra se da na nastanak raka dojke brojni rizikofaktori deluju udruženo. Najčešće pominjani jesu: nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd.

Neophodno je da se žene, ukoliko primete bilo kakvu promenu, odmah jave lekaru.

Rizik oboljevanja od raka može se značajno smanjiti primenom preventivnih mera i aktivnosti:

– Prestanak pušenja duvana i izbegavanje izloženosti duvanskom dimu;

– Ograničena potrošnja alkohola;

– Izbegavanje preterane izloženosti sunčevoj svetlosti;

– Održavanje zdrave telesne težine;

– Izbalansirana ishrana;

– Redovna fizička aktivnost;

– Izbegavanje i uspešno prevladavanje stresa

– Zaštita od infekcija povezanih sa nastankom raka i

– Redovna poseta lekaru i redovni preventivni pregledi.

Radnice preduzeća VIDRA poručile su svojim sugrađankama : „Rak dojke je izlečiv.Važna je preventiva“

(Kraj)