Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Državni sekretar Miomir Đorđević posetio Centar za socijalni rad, socijalno preduzeće „Radanska ruža“ i obišao radove na rekonstrukciji Dnevnog boravka „Sunce“

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Miomir Đorđević boravio je u petak, 10. februara 2023. godine, u posetio pštini Lebane.

Đorđević se tom prilikom susreo sa direktorom Centra za socijalni rad u Lebanu, Draganom Cvetkovićem, sa kojima je razgovarao o primeni sistema Socijalne karte, kao i unapređenju uslova rada centara za socijalni rad.

Državni sekretar Đorđević obišao je i radove na rekonstrukciji Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju „Sunce“, koje sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), a za šta su sredstva u visini od 180 hiljada dolara obezbeđena Programom EU PRO Plus, dok lokalna samouprava učestvuje u projektu sa 27 hiljada dolara. Otvaranjem ovog dnevnog boravka, kapaciteta za do tridesetoro dece, uprava Opštine Lebane zaposlila bi petoro ljudi. Završetak radova planiran je u drugom kvartalu ove godine.

U nastavku posete Jablaničkom okrugu, državni sekretar Đorđević obišao je i socijalno preduzeće „Radanska ruža“ u Lebanu, koje postoji od 2015. godine, kao prvi primer civilno-javnog partnerstva u regionu, budući da su osnivači preduzeća Udruženje žena RUŽA Lebane sa 60% vlasništva i Opština Lebane sa 40% vlasništva.

Preduzeće „Radanska RUŽA“ zapošljava oko dvadesetak žena i to žena sa invaliditetom, samohranih majki, mlađih od trideset i starijih od pedeset godina, bez drugog zaposlenja i načina za izdržavanje. Članice preduzeća na tradicionalan način proizvode zimnicu i organske proizvode. Nakon obilaska, razgovarano je o obezbeđivanju dodatnog prostora za rad preduzeća, subvencijama prilikom zapošljavanja novih radnia, investicijama i podršci u opremanju novog objekta.

infocentarju.rs