Lebane Vesti

Godišnji koncert KUD-a "Jablaničko kolo", specijalna gošća bila Živka ministarka

Povodom devet godina postojanja KUD „Jablaničko kolo“ održalo je sinoć koncert u lebanskom Domu kulture. Specijalna gošća bila je legendarna glumica Ljiljana Stjepanović.

Lebane – Pred prepunom salom Doma kulture „Radan“ Kulturno umetničko društvo „Jablaničko kolo“ održalo je godišnji koncert, a sve povodoom devet godina uspešnog postojanja i rada. Za ovih devet godina mladići i devojke iz ovog društva proputovali su čitavu Srbiju, a pored toga gostovali su i u zemljama u regionu poput Bugarske i Makedonije gde su uvek nailazili na dobar prijem i oduševljavali tamošnju publiku. U prilog tome govori i činjenica da im pozivi za gostvanja u ovim zemljama redovno stižu.

Koncert KUD 002

Tomislav Jović, umetnički rukovodilac KUD-a „Jablaničko kolo“ ne krije zadovoljstvo jer su se skoro sa svakog putovanja vraćali sa pregrštom nagrada, diploma i zahvalnica. Više puta su gostovali na programu RTS-a u emisijama Šljivik, Žikina šarenica, Ide Mile…  

Koncert KUD 004

Na svom repertoaru imaju desetak koreografija. Neguju tradiciju čitave Srbije te tako imaju na repertoaru igre iz Jablaničkog okruga, igre sa Kosova, igre iz okoline Bele Palanke, potom igre iz Istočne Srbije, ciganske igre iz Vojvodine, a u narednom periodu u svoj bogat repertoar uvrštiće i igre iz Niša. Koreografiju će postaviti poznati koreograf iz Pančeva Dragan Mičić koji će u znak prijateljstva prema ovom KUD-u besplatno postaviti novu koreografiju.
Pored pesme i igre imaju i vrhunske narodne nošnje koje su godinama skupljali na terenu gde god su putovali.  Sinoć su pred publikom u Lebanu nastupali najmlađi polaznici škole folklora, potom pionirski  i omladinski sastav. Dugi apaluzi u sali samo su znak da su devojke i mladići odlični u ovome što rade.

Koncert KUD 003

Gosti na koncertu bili su etno pevačka grupa „Mika“ iz Lebana kao i duvački orkestar „Arizona dream“.
Specijalna gošća bila je čuvena srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica Ljiljana Stjepanović. Ova vrsna glumica izvela je monodramu „Gopsođa ministarka“. Čuvena Živka ministarka oduševila je lebansku publiku i izazvala ovacije u sali. „Gospođu ministarku“, je pokojni Gale Janković specijalno za Ljiljanu pisao još 2000. godine. „Publika uvek sjajno reaguje, jer je, poput Nušića, koji je i dan-danas aktuelan, i Živka ministarka aktuelna za sva vremena“, kazala je nakon predstave Stjepanovićeva.

Koncert KUD 005 Koncert KUD 001