COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Gradski štab za vanredne situacije danas uveo vanrednu situaciju na teritoriji grada Leskovca

S obzirom na to da je prema oceni Zavoda za javno zdravlje Leskovac došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i da je ocenjeno da postoji tendencija da iz nepovoljne pređe u vanrednu, Gradski štab za vanredne situacije je, na preporuku ove ustanove, danas uveo vanrednu situaciju na teritoriji grada Leskovca.

Dr Aleksandra Nikolić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje obrazložila je danas da je preporuka za uvođenje vanredne situacije data na osnovu povećanja broja novoobolelih lica, broja pregleda u kovid ambulantama, broja pacijenata na hospitalnom lečenju, kao i na osnovu činjenice da postoji nepridržavanje mera lične zaštite i fizičke distance kod određenog procenta stanovništva što utiče na širenje infekcije.

Pored preporuke za uvođenje vanredne situacije Zavod za javno zdravlje je dao i predlog mera koje treba poštovati u kome se kaže da je neophodno rigorozno poštovanje svih propisanih mera od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i grada Leskovca, pojačana kontrola sprovođenja propisanih mera, povećanje broja vozila u prevozu, pojačana dezinfekcija površina.

„Uvođenjem vanredne situacije pokazujemo da je to najozbiljnije upozorenje svim građanima Leskovca da shvate težinu trenutne epidemiološke situacije, ali i nezavidnog položaja naših zdravstvenih institucija i zaposlenih u zdravstvu. Do sada su one uspevale da odgovore izazovima ali je alarmantan podatak da broj hospitalizovanih osoba raste brzo i da je samo za nedelju dana, od poslednje sednice štaba, popunjenost kapaciteta povećana za 75%. Nalazimo se u teškoj situaciji i ukoliko se oprez ne poveća može doći do preopterećenja zdravstvenog sistema, zato je važno da poštujemo mere i pomognemo zdravstvenim radnicima. Jer su to ljudi koji već osam meseci rade u izuzetno teškim uslovima a donekle su životi svih nas u njihovim rukama. Iako je Dom zdravlja prošle nedelje oformio i četvrtu Kovid ambulantu, zaposleni imaju mnogo posla jer broj pregleda u ovim ambulantama iz dana u dan raste, izvrši se skoro 300 pregleda dnevno. Opšta bolnica Leskovac svakodnevno troši višemesečne zalihe kiseonika, na nivou Srbije se dnevno troše šestomesečne zalihe, ali je pre ovog talasa obezbeđen rezervoar većeg kapaciteta. Ujedno su obezbeđena kiseonička mesta za sve krevete na grudnom, infektivnom i onkološkom odeljenju. Juče je predsednik Republike Aleksandar Vučić u Kruševcu naglasio da je u leskovačku Opštu bolnicu koja ima ulogu i respiratornog centra poslata dodatna oprema i to mobilni rendgen i 5 respiratora kao i propratna oprema“ – rekao je danas gradonačelnik.

Na kraju svog izlaganja gradonačelnik Cvetanović je prisutnima preneo podatke koje je uputio direktor leskovačke bolnice dr Nebojša Dimitrijević a koji se tiču činjenice da će pacijenti sa negativnim PCR testom, a sa ambulantnom terapijom, iz bolnice biti premešteni u Službu za palijativnu negu u Vlasotincu do potpunog oporavka. Ova procedura osmišljena je sa ciljem rasterećenja niških i leskovačkih ustanova.

Po tački razno obratio se načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić i rekao da je na osnovu nadzora izvršenog 26. i 27. novembra od strane Inspekcije za rad ustanovljeno da se u velikim korporacijama na teritoriji grada Leskovca poštuju sve epidemiološke mere naložene od Kriznog štaba Republike Srbije.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je nakon zaključka Štaba doneo odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Leskovca koja je proglašava zbog sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid-19. Pored toga Štab je usvojio predlog mera koji pored navedenih u izveštaju Zavoda za javno zdravlje obuhvata i pojačanu dezinfekciju vozila u prevozu, rigoroznu kontrolu poštovanja naloženih mera u ugostiteljskim, prodajnim i drugim objektima, kao i meru da je u navedenim objektima obavezno istaći informaciju o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika. Što se tiče stambenih zgrada dezinfekciju zajedničkih prostorija neophodno je vršiti jednom dnevno, a dezinfekciju rukohvata više puta dnevno.

Na kraju sednice upućen je apel stanovnicima da se pridržavaju svih preventivnih mera, nošenja zaštitnih maski, držanja distance, izbegavanja okupljanja, uz preporuku da predstojeće slave obeleže u krugu porodice.

 

Grad Leskovac