Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

I u Lebanu je obeležen 15. februar – Svetski dan dece obolele od raka

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR je danas, povodom Svetskog dana dece obolele od raka, organizovalo humanitarne skupove na trgovima, u glavnim ulicama i šetalištima u više od 40 gradova širom Srbije. Tačno u 13 časova u nebo nad Srbijom pušteno je hiljade zelenih balona u znak podrške svim mališanima koji se leče i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama.

Doprinos ovoj akciji, koja je počela u podne, dali su i Lebančani na centralnom trgu ispred Doma kulture. Volonteri NURDOR-a iz Lebana, uglavnom srednjoškolci, obratili su se i zahvalili prisutnima što su došli da pruže podršku mališanima koji su trenutno na lečenju u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.

Lebnčani su mogli da daju spoj doprinos akciji „I JA SE BORIM“ kupovinom magneta, balona ili da daju dobrovoljni prilog u skladu sa svojim mogućnostima ili da pošalju SMS na humanitarni broj 1150 po ceni od 100 dinara (broj važi za sve mobilne mreže). U 13 časova i u Lebanu je pušteno nekoliko desetina zelenih balona u znak podrške svim malim herojima koji se trenutno bore sa bolešću, ali u čast onih mališana koji nažalost više nisu sa nama.

   

Humanitarni skupovi su deo kampanje „I JA SE BORIM“  koju je udruženje započelo pre dve godine sa ciljem senzibilisanja javnosti za podršku deci i mladima obolelim iz cele Srbije i podršku projektu izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu. Ove godine NURDOR sa velikim ponosom najavljuje završetak ovog projekta od nacionalnog značaja i otvaranje odeljenja.

Do sada, tokom kampanje „I ja se borim!“, zahvaljujući velikom broju pojedinaca i kompanija, prikupljena su sredstva za prve dve faze izgradnje novog odeljenja.

    

Prva faza je završena u decembru prošle godine i objekat je stavljen pod krov. Projekat se nastavlja te kraj druge faze radova očekuje se sredinom marta meseca 2018. godine. Treća faza projekta je opremanje objekta za koju je potrebno obezbediti još 17 miliona dinara.

“Rak jeste bolest. Ali izlečiva. Kod dece, uz adekvatnu medicinsku negu, izlečiva u preko 70% slučajeva! NURDOR želi da ovo ne bude priča o strahu i bolesti, već o hrabrosti, podršci, nadi i prijateljstvu! O ljubavi koja, zaista, leči! Kao dokaz za to imaćemo uskoro u Nišu novo dečje hemato-onkološko odeljenje koje će biti jedinstveno u Srbiji, a koje smo sagradili mi – građani Srbije. vojim radom, zalaganjem, trudom, aktivizmom i donacijama uspeli smo da privedemo kraju izgradnju odeljenja. Sada ostaje da ga opremimo, tako da tamo nijednom detetu ama baš ništa ne zafali. Ukoliko humanitarni skupovi ovoga dana širom Srbije daju i one materijalne rezultate koje očekujemo – moći ćemo da najavimo otvaranje odeljenja u Nišu za proleće ove godine.” poručuje Joland Korora, mama lečenog deteta i predsednica NURDOR-a.

Volonteri su pozvali sve građane da postanu deo NURDOR-ove priče, posatnu volonteri, donatori, naši prijatelji. Hajde da podrška našoj deci postane najvažnija tema našeg društva, hajde da njihova borba postane NAŠA ZAJEDNIČKA BORBA.

www.nurdor.org