Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Ispred Narodnog muzeja u Leskovcu održana promocija projekta „Heterotopija“

Završen je projekat „Heterotopija“ kroz fondove prekogranične saradnje preko Interreg IPA program Bugarska – Srbija. Vrednost ovog projekta čiji savremeni sadržaji izlaze iz okvira postojećih prostorija je 521.488 € od čega je leskovačkom muzeju pripalo je 207.526 €.

Iako je star više od 70 godina, muzej prati moderne tokove i nudi nove mogućnosti a Heterotopija uvodi Leskovac, Leskovčane, ali i sve posetioce našeg grada, u svet novog, modernog i virtuelnog. U to je sinoć imala priliku da se uveri brojna publika koja je prisustvovala svečanom predstavljanju postavke na otvorenom.

O značaju projekta govorila je direktorka Narodnog muzeja Leskovac Mira Ninošević:

„Verujemo da će novi sadržaji koje sada Muzej nudi privući mnogo pažnje, ali i omogućiti svima onima koji su do sada bili sprečeni da dođu u muzej, upoznaju šta je to muzej, kulturno i istorijsko nasleđe, da se upoznaju sa našom istorijom, onim što smo i odakle smo. Veliku podršku Narodni muzej u Leskovcu dobija od Grada Leskovca, sa gradonačelnikom dr Goranom Cvetanovićem na čelu, koji je prepoznao trud muzeja da istorijsku i kulturnu baštinu našeg regiona približi na što kvalitetniji način što većem broju ljudi. Grad Leskovac je učestvovao u finasiranju projekta učešćem od 31.130 €. Zahvalila bih se i gradonačelniku grada Botevgrada Ivanu Gavaljugov koji je izabrao Narodni muzej u Leskovcu kao partnera za sprovođenje zajedničkih aktivnosti u realizaciji projekta“.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović ovom prilikom pohvalio rad zaposlenih u muzeju i čestitao na velikom uspehu:

„Ponosni smo što našu bogatu istoriju, koju više od sedam decenija, sa velikom ljubavlju i poštovanjem čuva leskovački Narodni muzej koji je čak četiri puta poneo priznanje Mihailo Valtrović i proglašen je najboljim muzejem u Srbiji. Kustosi, istoričari i arheolozi su takođe nosioci ovog priznanja. Muzej je nosilac Kulturnog obrasca Ministarstva kulture i informisanja, Oktobarske medalje Grada Leskovca i Sretenjskog ordena trećeg reda. Zahvaljujući Narodnom muzeju, naš grad je ponovo centar kulturnih dešavanja u regionu. Sa ulaganjem od preko devet procenata budžeta u ovu oblast i podrškom našim institucijama, kulturu smo postavili na pijadestal. Volim da kažem da je grad bez kulture grad bez duše, a naš grad ima dušu, i kultura jednog naroda može da bude jaka i kvalitetna samo ako se zasniva na jakim stubovima. Leskovački muzej jeste jak stub, jedan od najboljih u čitavoj zemlji zato im čestitam na predanom radu i svim dosadašnjim uspesima i zahvaljujem na svemu što čine za afirmaciju našeg grada u Srbiji, regionu i čak u Parizu gde je predstavljen jedan projekat Muzeja. Zahvaljujem i našim prijateljima iz Botevgrada, našim partnerima na ovom značajnom projektu“.

Predstavnica bugarskog grada Botevgrad Georgina Nikolova je prenela pozdrave gradonačelnika Gavaljugova i čestitala na završetku projekta, velikom poslu koji su završili i rušenju granica između dve zemlje.

Suzana Ranđelović, šef osnovne delatnosti i idejni tvorac projekta je u svom obraćanju istakla da je razmišljanje o projektu pokrenuto pre tri godine. Nakon uspešne realizacije naglasila je da je sve članove projektnog tima vodila snažna vizija i da je ista bila veliki izazov, te dodala da su uspeli da odgovore na potrebe građana i da promovišu turistički potencijal Leskovca.

 

infocentarjug.rs