Bojnik Vesti

Izgradnja antierozivnih pregrada na Pustoj reci

Tokom provog dana posete jugu Srbije, šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije, Štefen Hudolin obišao je danas u opštini Bojnik radove na zaštiti od erozije sliva Puste reke. 

Bojnik – Radove koji obuhvataju izgradnju antierozivnih pregrada na teritoriji opština Bojnik, Lebane i Prokuplje finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES sa 200.000 evra.
Kako je šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije, Štefen Hudolin istakao Evropska unija (EU) pomaže Srbiji ne samo u obnovi i sanaciji štete od poplava već ulaže značajna sredstva i u mere prevencije.
„Zaštita od poplava je među prioritetima Evropske unije kada je u pitanju razvoj Srbije. Izgradnjom antierozivnih pregrada štite se meštani i njihova imovina od poplava, ali se doprinosi i neometanom razvoju ovog kraja zemlje“, rekao je Štefen Hudolin.

magas-02

Projekat se sprovodi u saradnji sa niškim Vodoprivrednim centrom Morava“ i obuhvata izgradnju šest pregrada na kritičnim tačkama u opštini Bojnik, pet na teritoriji Prokuplja, kao i na dve lokacije u opštini Lebane.
Izgradnja antierozovnih pregrada se već pokazala kao efikasan sistem zaštite od poplavau zapadnoj Srbiji, u slučaju reke Raške i njenih pritoka, jer su one spasile grad Novi Pazar od poplava 2014. i 2016. godine. Ulaganje u preventive mere zaštite od poplava se višestruko isplati i smanjuje troškove sanacije štete“, istakao je menadžer Evropskog PROGRES-a Grem Tindal.

magas-03

„Usled obilnih padavina tokom proleća i jeseni često se reka izlivala, ugrožavala stanovništvo, i plavila poljoprivredno zemljište. Pregrade koje se grade će biti efikasna brana od poplava, erozija i klizišta”, rekao je predsednik opštine Bojnik, Nebojša Nenadović.