Prognoza vremena Vesti

Kiša, na planinama sneg a od petka smirivanje hidrološke situacije

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji bi trebalo da padne između 30 i 50 milimetara kiše u većini mesta, a kako kažu u RHMZ-u smirivanje hidrološke situacije očekuje od petka.

„Usled intenzivnih kišnih padavina u narednih 48 sati RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje. Ono se odnosi na veće poraste vodostaja na rekama u zapadnoj, jugozapadnoj i centralnoj Srbiji, a mislimo pre svega na reku Jadar, Kolubaru sa njenim pritokama, na gornji tok Zapadne Morave i na reke u okolini Smederevske Palanke“, rekao je Tanjugu hidrolog Dejan Vladiković.

Prema njegovim rečima, porasti će biti iznad granica redovne odbrane od poplava, a na bujičnim vodotocima na tim slivovima se očekuju i manja lokalna izlivanja.

Vladiković je naveo i da se smirivanje hidrološke situacije očekuje od petka.

„Izdato je upozorenje da se 23. marta, očekuju nove padavine u većem delu zemlje i to od 10 do 30 milimetara, na jugu i zapadu lokalno oko 40 milimetara“, rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, u planinskim predelima danas se očekuje vlažan sneg sa visinom snežnog pokrivača do 20 santimetara.