Društvo Lebane Vesti

Konkurs za besplatan odlazak penzionera u banje

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije raspisao je konkurs za besplatan boravak penzionera u jednoj od 25 banja u Srbiji. Konkurs je otvoren 15 dana, a pravo da konkurišu imaju penzioneri iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika čije su penzije za februar 2016. godine manje od 23.463 dinara, uslov je da nemaju druga lična primanja i da nisu koristili besplatan boravak o trošku PIO fonda u proteklih pet godina.

Penzionerima koji ostvare pravo na desetodnevni besplatan boravak u banji pored besplatne rehabilitacije biće refundirani i troškovi prevoza, a fond će snositi i troškove za pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad.

Za ovu namenu PIO Fond u ovoj godini obezbedio oko 360 miliona dinara, što je 0,1 odsto prihoda ostvarenih od doprinosa, a najveći deo 93,3 odsto, namenjen je za besplatnu rehabilitaciju u banjama. Kako se procenjuje na besplatnu rehabilitaciju će otići oko 12.000 penzionera.

Prijave se podnose Organizacijama korisnika penzijan prema mestu prebivališta, a korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije AP Kosova i Metohija,prijave podnose najbližoj filijali fona prema mestu prebivališta odnosno boravišta. Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.