Lebane Vesti

Lebane izdvaja po 15.000 dinara za vantelesnu oplodnju

Iz godine u godinu sve više parova dolazi u situaciju da ne mogu da dobiju potomstvo bez pomoći lekara.U Srbiji 300.000 parova ima problem sa začećem, a po ukupnim kapacitetima bolnica jedva da može biti urađeno 7.000 veštačkih oplodnji.

Lebane – Opštinsko veće Lebana donelo je odluku da se svim parovima koji ne mogu prirodnim putem da dobiju potomstvo i koji su primorani da idu na vantelesnu oplodnju iz budžeta lokalne samouprvae isplati jednokratna pomoć u iznosu od 15.000 dinara.

Ivan Bogdanovic

„Znamo da ovo nije veliki novac, obzirom da je vantelesna oplodnja dosta skupa, ali ovim novcem moći će da se pokriju bar neki putni troškovi“ ističe Ivan Bogdanović zamenik predsednika opštine Lebane. „Naš budžet je socijalni i trenutno nismo u mogućnosti da izdvojimo više novca, ali trudićemo se koliko smo u mogućnosti da pomognemo mladim parovima“, podvlači Bogdanović. Po njegovim rečima svedoci smo sve manjeg broja dece u Lebanu i ako opština ne preduzme neku inicijativu biće još gora situacija po pitanju nataliteta.
Vantelesna oplodnja u Srbiji košta od 2.000 do 3.000 evra. Retko uspeva iz prve, a najveći broj parova začne bebu upravo iz drugog ili trećeg puta.