Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Lebanska srednja Tehnička škola danas potpisala ugovor sa kompanijom LebanTeks o realizaciji praktične nastave za učenike koja počinje sutra

Direktor lebanske srednje Tehničke škole „Vožd Karađorđe“ Mirko Pešić i direktor kompanije LebanTeks, Sezer Soyaslan danas su potpisali ugovor o realizaciji praktične nastave za učenike ove škole. Potpisivanju ugovora prisustvovala je i pomoćnica predsednika opštine Lebane, Nataša Stojanović koja je ovom prilikom rekla da je opština Lebane, na čelu sa predsednikom Ivanom Bogdanovićem, bila inicijator ovog načina osposobljavanja učenika srednjih škola iz određenih profila.

„Što se tiče dualnog obrazovanja oformljen je tim ali je potreban određeni vremenski rok kako bi se stekli uslovi, koje propisuje Ministarstvo prosvete i uslovi kompanija, gde će deca biti upućena na dualno obrazovanje“ rekla je Stojanovićeva, dodajući da se početak dualnog obrazovanja u Lebanu očekuje u toku naredne godine.

„Srednja Tehnička škola ima dva obrazovna profila u oblasti tekstila. Praktična nastava počinje sutra, 3. marta, i to u dve grupe. Prvu grupe čine 15 učenika iz oblasti tekstila a druga grupa broji 13 učenika koji će biti na praksi za mehaničara tekstilnih mašina. Sa direktorom kompanije LebanTeks dogovorili smo da se praksa izvodi jednom nedeljno kako bi naši učenici stekli potrebno iskustvo za rad u tekstilnoj fabrici. Praktična nastava će se odvijati na osnovu nastavnog plana i programa Ministarstva prosvete po kalendaru vaspitno obrazovnog rada“ – kazao je Mirko Pešić, direktor STŠ Vožd Karađorđe u Lebanu.

Po rečima Pešića škola učeniku izdaje Uput za obavljanje praktične nastave koji sadrži broj časova i raspored obavljanja praktične nastave. Svaki učenik dobija svoj Evidencioni list koji će pratiti rad učenika. Na kraju klasifikacionih perioda ocenjivaće se rad i zalaganje učenika na praksi na osnovu čega će se i ocenjivati.

„Uz pomoć lokalne samouprave i Regionalne privredne komore a u dogovoru sa direktorom kompanije Lebanteks naša škola planira da, od naredne godine, krene i sa dualnim obrazovanjem za smerove: mehaničar tekstilnih mašina, industrijski mehaničar i tekstilni radnik“ – dodaje Pešić.

Direktor STŠ Mirko Pešić i direktor kompanije Lebanteks, Sezer Soyaslan

„Zahvaljujući dogovoru koji smo sklopili sa direktorom ove škole, da deca dođu na praktičnu nastavu u našoj kompaniji, iskreno se nadamo da ćemo uspeti da ih naučimo kako bi postali dobri mehaničari. Kompanija postoji već dugih 40 godina i svo naše iskustvo ćemo rado preneti ovde na te mlade ljude koji imaju želju da to nauče. Da bi učenik stekao osnovnu praksu lično smatram da je potrebno minimum 6 meseci sutrčne prakse“- kazao je za Info centar juga, Sezer Soyaslan, direktor LebanTeksa u Lebanu.

Sezer je kazao da kompanija LebanTeks u Lebanu trenutno broji 190 zaposlenih lica ali i da su ciljevi ove kompanije jako visoki te da se u toku ove godine očekuje i proširenje fabrike a samim tim i povećani broj radnika.

infocentarjug.rs