Jug Srbije Niš Srbija Vesti

Međunarodna spasilačka vežba u junu u Nišu

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Milosav Miličković izjavio je danas da je neophodno, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou, unaprediti kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama, kao i za pružanje odgovarajuće pomoći ugroženim zajednicama.

Miličković je, učestvujući na Planskoj konferenciji povodom organizovanja Međunarodne vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija, najavio da će ta vežba biti održana u junu, u Nišu, u organizaciji MUP-a Srbije i Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije.

On je naglasio da elementarne nepogode i druge nesreće ne ugrožavaju samo život i imovinu pojedinca, već utiču i na celokupan društveno-ekonomski razvoj.

Upravo zbog opasnosti koje u određenim okolnostima mogu da prerastu u vanredne situacije sa različitim posledicama, neophodno je ojačati kapacitete na svim nivoima, ponovio je državni sekretar.

Prema njegovoj oceni, predstojeća vežba biće prilika za to da se zajedno sa timovima iz različitih zemalja provežbaju sopstveni kapaciteti i unapredi saradnja.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić istakao je da su ovakve vežbe dobar put za jačanje spremnosti na reagovanje u katastrofama, kroz saradnju timova i razmenu iskustava.

Događaji prethodnih godina, kako u Srbiji, tako i šire, nažalost predstavljaju realnu potvrdu potrebe za dodatnim jačanjem kapaciteta države – sa jedne strane da se suoči sa vanrednim situacijama, a sa druge da se smanje rizici od katastrofa, objasnio je Marić.

Prvi zamenik ministra za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan istakao je da će pomenuta vežba omogućiti razmenu iskustava.

On je ukazao na to da su sezonski rizici u čitavom svetu istovetni, ali je njihovo delovanje različito, zbog čega proučavanje tehnologija koje razne zemlje koriste u vanrednim situacijama i objedinjavanje stručnjaka koriste svakoj državi.

Naši stručnjaci sarađuju i kroz Srpsko-ruski humanitarni centar i uveren sam u to da će i zajednički rad na ovoj vežbi dodatno povećati profesionalnost naših vatrogasaca-spasilaca, ocenio je Čuprijan.

Rukovodilac radne grupe za organizovanje vežbe iz Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Igor Veselov podsetio je na doprinos pripadnika Srpsko-ruskog humanitarnog centra tokom poplava i šumskih požara prethodnih godina.

 

(Kraj)