Bojnik Vesti

Meštani Donjeg Konjuvca dobili most, uskoro i zdravu pijaću vodu

U bojničkom selu Donje Konjuvce u toku su paralelni radovi na izgradnji pločastog propusta na Zlatskoj reci i dovođenju zdrave pijaće vode.

 

Most je, nakon poplave,  izgrađen u rekordnom roku od pet dana, radovi još uvek nisu okončani a po rečim predsednika opštine Bojnik, Nebojše Nenadovića, vrednost radova iznosi oko dva i po miliona dinara. Istovremeno u selu Donje Konjuvce, mahala Bajinci, izvode se i radovi na dovođenju zdrave pijaće vode.

Donje Konjuvce je staro srpsko selo, nastalo u doba srpske srednjovekovne države kao naselje vlastelinskih ljudia zaduženih za čuvanje konja, kako je objašnjeno za ime sela Gornjeg Konjuvca. Selo je podeljeno na 7 mahala: Vranjanci, Bajinci, Klisurci, Vlasinci, Karadci, Grujunci i Graovci.

   

Posle Drugog svetskog rata selo Donje Konjuvce je bilo veoma napredno selo, puno preduzimljivih ljudi. Po broju radnji bilo je ispred Bojnika. Sada je u uočljivom opadanju. Godine 1953. u  njemu  jebilo 178 domova sa 899 stanovnika, 1961. godine imalo je 192 doma sa 755 stanovnika a 1971. godini 190 domova sa 686 stanovnika. Danas ovo selo broji oko 150 domaćinstava sa oko 300 stanovnika.

infocentarjug.rs