Jug Srbije Kultura Lebane Vesti

Ministar kulture Vladan Vukosavljević otvorio prvu knjižaru u Lebanu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je danas u Lebanu prvu knjižaru u okviru inicijative „Knjižara za svaki grad“, koju je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja.

„Lebane je zaslužilo da ima ovako dobru knjižaru kao i mnoge druge stvari jer ovde žive vredni, pošteni i časni ljudi. Ova naša akcija jeste pokušaj i prvi korak ka decentralizaciji kulture i nastojaćemo da svaki grad i mesto u Srbiji dišu duhom i dahom kulture. To je beton koji ulivamo u temelj naše budućnosti Srbije. Posebno bih se zahvalio predsedniku opštine Zoranu Iliću i vlasniku preduzeća Laguna-Delfi Dejanu Papiću, što su na jedan izvanredan i efikasan način reagovali na našu inicijativu. Dogovor je postignut jako brzo i dokle god postoje ovako sposobni ljudi, Srbija će napredovati. U narednim mesecima Lebane očekuju jako lepe stvari i lepe vesti, Lebane će snažnim koracima jako brzo napredovati, smanji će se nezaposlenost i ovaj pošten narod ima čemu da se nada“ – kazao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

Predsednik opštine Lebane Zoran Ilić zahvalio se Ministarstvu kulture i knjižari što su u Lebanu prepoznali mesto u koje treba ulagati.

Ovoj svečanosti prisustvovali su: gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović, predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić, direktor Regionalne privredne komore Goran Jović, predstavnici lokalne samouprave i mnogobrojni građani.

Prisutne je pesmom pozdravila pevačka grupa „Mika“ koja broji dvanaest devojčica. Najpre su otpevale himnu akcije „Negujmo srpski jezik“ a onda su se predstavile numerom „Ovo je Srbija“. Ministar Vukosavljević je za „sefte“ i dobar početak poslovanja knjižare u Lebanu, svim devojčicama pevačke grupe „Mika“ kupio po jednu knjigu, koje su one same odabrale.

„Zaista sam prijatno iznenađen i napominjem da ove knjige neće platiti Ministarstvo već ja lično iz svog džepa“ – kazao je ministar Vukosavljević a ovaj njegov gest propraćen je gromoglasnim aplauzom.

Prvi sa decom su se danas družili Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović, koji su potpisivali svoje knjige i fotografisali se sa školarcima.

Novootvorena knjižara u Lebanu radiće svakog radnog dana i subotom od 09 do 21 sat.

(ICJ)