Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Obeležen 31. maj Svetski dan bez duvanskog dima

Svetska zdravstvena organizacija i njeni partneri obeležili su 31. maj Svetski dan bez duvanskog dima. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvana je „Duvan i zdravlje pluća“.

Crveni krst Lebane i Dom zdravlja obelezili su 31.maj Svetski dan bez duvanskog dima sa osnovcima u Bošnjacu gde su učenici upoznati o štetnim posledicama koje izaziva pušenje i duvanski dim. Slogan ovogodišnje kampanje borbe protiv pušenja je „Ne dozvolite da zbog duvana izgubite dah“.

Posebna pažnja se ove godine posvećuje nagativnom uticaju duvana na pluća počev od raka do hroničnih plućnih bolesti ,i ističe se značaj ovog organa za celokupno zdravlje i blagostanje ljudi.

„Cilj ove akcije jeste podizanje svesti kod ljudi o štetnosti duvanskog dima kako bi se smanjio broj obolelih i umrlih od posledica pušenja i izloženosti duvanskom dimu i promocija zdravih stilova života. U cilju kampanje protiv pušenja, volonteri Crvenog krsta su učenike i prolaznike sa cigaretom u ruci zamolili da istu bace, a zauzvrat su im delili informativni materijal i jabuku“.

 „I da ne zaboravimo novac koji se ne troši na duvan može se zauzvrat koristiti za druge neophodne potrebe, kao što je kupovina zdrave hrane, zdravstvena zaštita ili obrazovanje“ – poručuju iz Crvenog krsta i Doma zdravlja.

 

(Kraj)