Društvo Vesti

Od sutra veći roditeljski dodatak

Izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom stupaju na snagu 1. jula. Roditelji će za prvo dete jednokratno dobijati 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno 10 godina.

Ministar za rad i socijalna pitanja rekao je, rekao je za RTS, da će isplata krenuti odmah od 1. jula onako kako je predviđeno zakonom. 

Uslovi za ostvarivanje ovih prava su obavezna vakcinacija, pohaćanje predškolskog i osnovne škole, rekao je Đorđević.

„Ovime smo sami sebe uskladili jer ovde ne anuliramo kaznene odredbe drugih zakona“, napomenuo je ministar.

Za drugo, treće i četvrto dete važi od 25. decembra 2017. godine, te će se u narednom periodu isplatiti sve ono što je zaostalo, naveo je Đorđević.

Kada je reč o zakonu o rodnoj ravnopravnosti, Đorđević je rekao da akcioni plan Vlade predviđa da bude u četvrtom kvartalu ove godine.

Na konstataciju da je bilo određenih neslaganja njega i ministarke Zorane Mihajlović o ovom zakonu, Đorđević je odgovorio da je Ministarstvo za rad samo želelo da zakon prođe čitavu proceduru tj. da prođe i javnu raspravu kroz koju nije prošao u prvoj verziji.

Govoreći o sivoj ekonomiji, Đorđević je rekao da se država ozbiljno bori protiv toga, te da je ispektorat dužan da izađe na lice mesta gde god postoji prijava.