Bujanovac Knjaževac Leskovac Niš Vesti Vranje

„Opremi, zaposli, pokreni“ – kako do sredstava za mikro i mala preduzeća i preduzetnike

Informativni dani o procesu dodele bespovratne pomoći preduzetnicima, mikro i malim preduzećima pod nazivom „Opremi, zaposli, pokreni!“ u organizaciji Evropskog PROGRESa biće održani u periodu od 18. do 28. aprila 2016. godine u Vranju, Bujanovcu, Leskovcu, Knjaževcu, Nišu, Novom Pazaru, Prijepolju i Ivanjici. Cilj informativnih sesija je upoznavanje predstavnika privatnog sektora sa programom podrške i neophodnim koracima – od prijavljivanja, preko učešća na javnom pozivu i kriterijuma za izbor projekata do dobijanja bespovratnih sredstava.

Pravo učešća na konkursu imaju preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja su registrovana 2013. ili 2014. godine na teritoriji jedne od 34 opštine obuhvaćene programom Evropski PROGRES. Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu, da imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2015. godine kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa.

 

Evropska unija i Vlada Švajcarske će sa ukupno 250.000 evra podržati najmanje 12 projekata, a dodeljena sredstva po projektu ne mogu preći 25.000 evra za malo preduzeće i 15.000 evra za mikro preduzeće ili preduzetnika. Aplikanti treba da obezbede finansijsko učešće od 30% od tražene vrednosti donacije. Evropski PROGRES neće dodeljivati novčana bespovratna sredstva, već će u odobrenoj vrednosti biti nabavljena oprema ili pružene usluge koje treba da doprinesu povećanju produktivnosti, otvaranju novih radnih mesta i širenju tržišta. Preduslov za finansiranje projekata jeste spremnost aplikanata da sprovode aktivnosti društveno odgovornog poslovanja.

 

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržavaju sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao da poboljša sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

RASPORED ODRŽAVANJA INFORMATIVNIH SESIJA PO OPŠTINAMA I GRADOVIMA

VRANJE
ponedeljak, 18. april 2016. u 11 časova

Biznis inkubator centar (Radnička 5, Upravna zgrada Jumka, IV sprat)

BUJANOVAC
utorak, 19. april 2016. u 12 časova

Amfiteatar Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu (Karađorđa Petrovića BB)

LESKOVAC
sreda, 20. april 2016. u 11 časova

Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju (Leskovačkog odreda 6)

KNJAŽEVAC
četvrtak, 21. april 2016. u 11 časova

Dom kulture, sala društvenog kluba (Branka Radičevića 1)

NIŠ
ponedeljak, 25. april 2016. u 11 časova

Deli Centar (Davidova 2)

NOVI PAZAR
utorak, 26. april 2016. u 11 časova

Kulturni centar, svečana sala (Stevana Nemanje 2)

PRIJEPOLJE
sreda, 27. april 2016. u 11 časova

Dom kulture, mala sala (Sandžačkih brigada 2)

IVANJICA
četvrtak, 28. april, 2016. u 11
časova
Hotel Park, konferencijska sala (Venijamina Marinkovića 10)

SADRŽAJ INFORMATIVNE SESIJE O PROCESU DODELE BESPOVRATNE POMOĆI MIKRO I MALIM PREDUZEĆIMA I PREDUZETNICIMA „OPREMI, ZAPOSLI, POKRENI!“

 

 

15 min    Registracija učesnika/-ca

 

5 min       Pozdravna reč i uvodno obraćanje

 

40 min  Predstavljanje javnog poziva za unapređenje konkurentnosti kroz otvaranje novih radnih mesta u privatnom sektoru

30 min   Društveno odgovorno poslovanje kao doprinos profitnog sektora održivom razvoju lokalne zajednice

15 min      Kafe pauza

60 min     Priprema aplikacionog formulara – Biznis plana

15 min      Pitanja i odgovori