Jablanički okrug Jug Srbije Kultura Lebane Srbija Vesti

OŠ „Vuk Karadžić“ iz Lebana obeležila 800 godina samostalnosti SPC

Radujte se,
i veselite se,
naroda vašeg prvoizabrani
jer vam ponosno kliče potomstvo vaše
pleme Nemanjićko!

Ove reči čule su se na sceni u OŠ „Vuk Karadžić“ u Lebanu koja je bogatim kulturnim programom obeležila 800 godina od uspostavljanja srpske arhiepiskopije, tj. osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Ovaj događaj je od velike važnosti za sve nas jer je nastala najstarija institucija srpskog naroda, institucija koja je očuvala srpski nacionalni, kulturni i duhovni identitet. Ovo je prva škola u Srbiji koja je na ovakav način obeležila 800 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve.

Svečanoj akademiji prethodio je nagradni konkurs iz srpskog jezika, istorije, likovne kulture i veronauke na koji je pristiglo gotovo 400 radova, a komisija nastavnika OŠ „Vuk Karadžić“ izabrala je 37 najboljih radova koji svojom tematikom, sadržinom odgovaraju konkursu. Cilj ovog konkursa bio je da skrene pažnju na lokalnu istoriju, da je Lebane pripadalo Dubočici koju je vizantijski car darivao Stefanu Nemanji 1165.godine i od tog trenutka možemo da pratimo nacionalnu istoriju našeg kraja. Drugi cilj je da ostvarimo prekopotrebno duhovno jedinstvo cele zajednice. Ono što nas povezuje i spaja je dinastija Nemanjića i veličina, snaga i moć nemanjićke Srbije. Oni su nam ostavili ono što nazivamo kulturni identitet srpskog naroda. Zato okupljeni oko naših očeva osnivača Stefana Nemanje, Stefana Prvovenčanog i Svetog Save možemo da preživimo sve udare vremena i opstanemo na zemlji darivanoj.

OŠ „Vuk Karadžić“ iz Lebana pokazala je još jednom da je najbolji čuvar nacionalnog i kulurnog identiteta srpskog naroda. U svom poslu stekli smo i prijatelje koji su nam pomogli da našu ideju sprovedemo u delo. To su OŠ „Toplički heroji“ iz Žitorađe, OŠ „Gornja Jablanica“ iz Medveđe, OŠ „Stanimir Veljković Zele“ iz Bojnika, OŠ „Stojan LJubić“ iz Kosančića, OŠ „Radoje Domanović“ iz Bošnjaca i OŠ „Radovan Kovačević-Maksim“ iz Lebana, kazao je nastavnik istorije Milan Živković.

Obeležavanje je počelo kvizom iz veronauke, koji je sa svojim učenicima pripremila veroučiteljica Snežana Krstić i to primenom KANOOT programa interaktivnog takmičenja.

Pozdravno slovo održali su nastavnik istorije Milan Živković i pravoslavni arhijerejski namesnik Jablanički otac Dalibor Stefanović.

Svečanu akademiju izveli su učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Lebana vođeni svojom nastavnicom srpskog jezika Dubravkom Đorđević. Posebna zahvalnost iskazana je Heleni Župančić, Aleksi Petkoviću, Anji Stanković, Luki Ivkoviću, Anđeli Stanojević, Teodori Stanković, Nikoli Kostiću, Doroteji Bogdanović i Jakovu Miljkoviću koji su program akademije izneli na najbolji mogući način kazivajući stihove srednjevekovnih pisaca. Svojim Glasovima akademiju su upotpunile Anđela Stanojević, Ksenija Stojiljković i Isidora Bogdanović.

Na kraju je usledila dodela nagrada i zahvalnica najboljim učenicima. Nagrade su obezbedili OŠ „Vuk Karadžić“, manastir Studenica, crkva Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja iz Lebana, hram Svete prepodobnomučenice Paraskeve iz Bošnjaca i biblioteka „Branko Radičević“ iz Lebana. Posebnu zahvalnost ovom prilikom uputio bih arhimandritu dr Tihonu, igumanu manastira Studenica, koji je najboljim radovima darivao monografije o manastiru, i ikone sa monumentalnim kompozicijama Studeničkog raspeća i Bogorodice studeničke.

Nagrade je uručio Saša Đorđević predstavnik Opštine Lebane.

Zahvalnicu je za ovu priliku dizajnirao nastavnik informatike Aleksandar Zdravković.

 

(Milan Živković)