Politika Srbija Vesti

Petković: Vučić intenzivno razgovara sa vojnim vrhom, u naredna 24 časa obratiće se javnosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je na delu opšti informacioni rat koji vode premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, sa namerom da se razori Srbija da se naudi srpskom narodu na KiM i da se zgazi bilo kakva mogućnost za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa.

„U naredna 24 časa će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa mnogo više informacija“, naveo je Petković na vanrednoj konferenciji za medije povodom dešavanja na KiM.

Dodao je da Vučić intenzivno razgovara sa vojnim vrhom i da će u skladu sa razvojem situacije biti donošene naredne odluke. Dodao je da je sinoć 19:40 u naselje Kolonija u Zvečanu upao veći broj pripadnika Rosu.

Petar Petković rekao je da su nekoliko dana pre jučerašnjeg pronalaska automobila sa oružjem za koji je ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja optužio Srbe, pripadnici BIA I srpske službe bezbednosti obavestile su o tome da se u regionalnim stanicama Kosovske policije skuplja oružje koje je prethodno oduzimano od albanskih i srpskih građana na KiM kako bi se izvršilo podmetanje, sa ciljem da se izvedu nova hapšenja Srba i incidenti.

„Naše službe bezbednosti pre svega BIA, pronašle su i ovom informacijom obavestile gotovo najmoćniju zemlju na svetu i najznačajniju obaveštajnu službu na svetu o planovima i namerama Prištine i Kurtija. Ovaj dokument 571-013/2023 koji je poslat 20. juna u ranim jutarnjim časovima – BIA je prikupila info da Priština i njihove službe bezbednosti pripremaju nova hapšenja Srba i izazivanje međuetničkog oružanog sukoba. Na tom planu, pripadnici kosovske policije, ilegalno vatreno oružje koje su u prethodnom periodu zapelenili od Albanaca i Srba koji nisu imali dozvole – transportuju iz svih stanica kosovske policije u regionalne direkcije kosovske policije, a potom prevoze u bazu Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice”, rekao je Petković na konferenciji u Vladi Srbije.

Izvor: Tanjug