Srbija Vesti

Počela prijava za prekvalifikacije u IT sektoru

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije uputilo je danas poziv svim zainteresovanim nezaposlenim građanima da se prijave za program prekvalifikacije za IT Nacionalne službe za zapošljavanje, u periodu od 9. do 22. jula putem sajta www.itobuke.rs.

Vlada Republike Srbije i ove godine nastavlja program prekvalifikacija za IT u kojem će kandidati imati priliku da steknu potrebna znanja i postanu programeri početnici. Program je pokrenut 2017. godine na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić.

Program pomaže rešavanju nedostatka radne snage u IT sektoru, koji je jedan od najbrže rastućih sektora u ekonomiji Srbije, sa rastom izvoza od približno 20 odsto na godišnjem nivou.

Otvoreno je 775 mesta za buduće prekvalifikante u 10 gradova širom Srbije. Programi će trajati između 250 i 400 časova, nakon čega sledi praksa od 20 radnih dana u nekoj od IT kompanija.

Svi prijavljeni kandidati proći će prvi krug selekcije kroz onlajn testiranje, koje će biti sprovedeno u avgustu, dok će finalni izbor kandidata vršiti izvođači obuka.

Posle prve faze prekvalifikacija više od 30 odsto učesnika zaposlilo se na IT pozicijama sa prosečnom početnom platom od približno 45.000 dinara.

Još 700 kandidata završava drugu fazu prekvalfikacija u julu i avgustu, a nekoliko desetina se već zaposlilo.

Javna nabavka za organizacije koje će selektovati i obučavati kandidate se može videti na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje i biće otvorena do 16. jula, dok će javna nabavka za izvođače testiranja kandidata kojim će se uraditi prvi deo selekcije biti otvorena do 13. jula i takođe je dostupna na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Planirano je da u septembru bude otvoren poziv za prekvalfikacije za IT za zaposlene građane, navodi se u saopštenju.