Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Podeljeni ugovori za podsticajna sredstva poljoprivrednicima

U sali Kulturnog centra opštine Medveđa danas su potpisani ugovori sa poljoprivrednicima za povraćaj sredstva uloženih u podsticanje poljoprivrede i ruralnog razvoja opštine Medveđa.  Programom mera za 2018. godinu za poljoprivredu su izdvojena sredstva u iznosu od 10.000.000,00 dinara.

Za meru investicije u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava povraćaj uloženih sredstva vrši se za nabavku sadnog materijala, nabavku grla stoke, mehanizacije i opreme za navodnjavanje, u ukupnom iznosu od 8.750.000 dinara. Za ovu meru su već utrošena sredstva i konkurs je zatvoren.
Sredstva u iznosu od 750.000 dinara koja su odvojena za meru veštačkog osemenjavanja krava i junica, opredeljena su, konkurs je u toku i vrši se prijem zahteva.

 

Predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić uručio je ugovore za 120 korisnika, tj. vlasnika poljoprivrednih gazdinstava u opštini Medveđa.

“ Mogu slobodno reći da se ove godine vrlo ekonomično raspolagalo sredstvima za podsticaj poljoprivrede. Smanjenjem maksimalnog iznosa povraćaja po gazdinstvu, postignuto je da imamo veći broj isplaćenih zahteva, s tim što su oko 90% zahteva za povraćaj, ispod maksimalno određenog iznosa. Gledalo se i da se ne odstupi od pravila, tako da svi koji su podneli zahteve, biće isplaćeni i biti podjednako sagledani. Prednost je naravno data gazdinstvima koja do sada nisu konkurisala za neku od mera podsticaja, a trudili smo se da izađemo u susret i ostalima koji su ulagali u svoju poljoprivrednu proizvodnju. I u narednom periodu trudićemo se da podstičemo poljoprivredu u većim iznosima jer je to jedna od prioritetnih grana privrede na teritoriji naše opštine.“ istakao je Arsić.

   

Ugovori koji su podeljeni su deo mera investiranja u fizička sredstva po programu za podsticanje razvoja poljoprivredne politike i ruralnog razvoja opštine Medveđa po budžetu za 2018. godinu.

Ove godine uvedena je i nova mera kreditne podrške, gde opština plaća celokupni iznos kamate za poljoprivredne kredite. Za ovu meru izdvojeno je 500.000 din. Konkurs je još uvek otvoren i traje do 1.11.2018. godine.