Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Polaganjem venaca kraj železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri, obeleženo bombardovanje međunarodnog putničkog voza

Dvanaestog aprila 1999. godine, na drugi dan pravoslavnog Vaskrsa, prilikom prelaska preko železničkog mosta na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri, NATO je raketirao međunarodni ekspresni putnički voz broj 393, koji je saobraćao na relaciji Beograd – Niš – Skoplje. Od četiri projektila, voz prepun putnika pogođen je sa dva projektila, dok su preostala dva pogodila drumski most. U tom brutalnom napadu na civile poginulo je 15, a povređeno 44 putnika, a među nastradilima je bilo i dece. Svake godine, na ovaj datum, porodice stradalih, predstavnici Železnice, grada Leskovca i građani se okupe kako bi odali poštu tragično nastradalima.

Nakon minuta ćutanja i himne „Bože pravde“ skupu se obratila zamenica gradonačelnika Leskovca dr Lidija Dimitrijević:

„Rane zbog burne istorije naše domovine još uvek nisu zalečene. I dalje su sveže. Naša zemlja je pre 23 godine pretrpela tragediju. Našu državu su napali sa ciljem da nas poraze. Izgubili smo decu, ljude…

I nakon više od dve decenije bol je ista. Drugog dana Vaskrsa 1999. godine naša Grdelica, naš Leskovac, naša Srbija zavijeni su u crno. Pet minuta do podneva, 12. aprila 1999. pogođen je Međunarodni putnički voz broj 393. Broj žrtava je i dalje nepoznat. Svaki život – neprocenjivo vredan.

Sećanje na tadašnju borbu da se očuva mir, sećanje na stradanje, na nastradale i dalje je živo.

Zahvalni smo svima koji su branili našu zemlju tada. Dužni smo da ih se sećamo i ne dozvolimo da se ta sudbina ponovi. Zbog njih ćemo zauvek pamtiti.

Večna im slava!“

Nakon obraćanja, uz note Lenjinovog marša, pored mosta su položeni venci.

infocentarjug.rs