Jablanički okrug Medveđa Sijarinska banja

„POSELA“ u Lecu i Retkoceru okupila veliki broj meštana

Prostorije osnovnih škola u Retkoceru i Lecu bile su premale da prime sve žitelje ovog kraja, koji su se 15. i 16. februara okupili na tradicionalnim „Sednicama“, odnosno poselima, koje organizuje Turistička organizacija opštine Medveđa. Ova druženja se, posle višedecenijske pauze, organizuju u cilju očuvanja usmene tradicije i očuvanja nematerijalne kulturne baštine, pesama i igara žitelja Gornje Jablanice.

 

Na sednicama učestvuju lokalni guslari, frulaši, gajdaši i pisci epske poezije. Miljan Toković, Gojko Zlatković, Filip Bogdanović, Radovan Vuković, Milovan Milošević, Milutin Petrušić, Božo Đikanović, Jakša Jakšić, sestre Anastasija i Teodora Radović i Ilija Živković su dali sve od sebe da i ove dve sednice, budu kao one, koje su se na prostorima Gornje Jablanice održavale pre više desetina godina.

 

Sledeća sednica će biti održana 22. februara 2019. godine u Bučumetu, dok će sednica planirana za 23. februar, u Negosavlju biti otkazana. U međuvremenu su dogovorene sednice u Putinovu i Gubavcu, a datumi će biti blagovremeno objavljeni na zvaničnom sajtu Turističke organizacije opštine Medveđa kao i na portalu Info centar juga.

 

(Kraj)