Društvo Jablanički okrug Leskovac Vesti

Proglasena vanredna situacija na teritoriji mesnih zajednica Pečenjevce, Čekmin, Lipovica, Dušanovo, Podrimce, Karađorđevac i Belanovce

Štab za vanredne situacije grada Leskovca je danas, na trećoj sednici, proglasio vanrednu situaciju na teritoriji mesnih zajednica Pečenjevce, Čekmin, Lipovica, Dušanovo, Podrimce, Karađorđevac i Belanovce, a sve zbog vremenskih nepogoda koje su sinoć zadesile Leskovac i najviše pogodile pomenute mesne zajednice.

Današnje zasedanje Štaba obuhvatilo je 3 tačke. U okviru prve tačke data je Informacija o elementarnoj nepogodi nastaloj usled obilnih kiša, padavina, poplava i pojave bujičnih voda. Pre pomenute informacije koju su dali Milan Popović šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove i Nenad Simić v.d. načelnika Odeljenja za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, obratio se gradonačelnik i komandant Štaba dr sci. med. Goran Cvetanović. Kazao je da su nas ovakve situacije ponovo uverile da je teško boriti se protiv sile prirode i da takvo stanje zahteva dobru organizaciju. Gradonačelnik je danas napomenuo da su meštani Pečenjevca koji tamo žive više od 70 godina kazali da do sada nisu videli tolike padavine i kišu:

„Lokalna samouprava grada Leskovca je brzo reagovala i već sinoć se vredno radilo na terenu. Kako bismo pomogli našim sugrađanima angažovali smo raspoloživo ljudstvo i mehanizaciju. Zaposleni zaduženi za ovu oblast su sve vreme bili na terenu. Pomoć su pružili i pripadnici Sektora za vanredne situacije Leskovac pri MUP-u. Problemi sa poplavama su rešavani prepumpavanjem, mehanizacijom na terenu, vršio se prokop kanala, dve cisterne sa pijaćom vodom su na usluzi građanima.

S obzirom na situaciju u navedenim mestima, Pečenjevce, Čekmin, Lipovica, Dušanovo, Podrimce, Karađorđevac i Belanovce, odlučili smo brzo reagujemo i da danas sazovemo sednicu Štaba sa predlogom za proglašenje vanredne situacije zbog elementarnih nepogoda kako bismo brže i efikasnije mogli da adekvatno reagujemo na terenu.

Radićemo na tome i da što pre održimo i sednicu Gradskog veća, održaće se sutra u 11 časova, kako bismo formirali Komisije za procenu štete na poljoprivrednim, stambenim, pomoćnim i privrednim objektima, infrastrukturi i stvarima.

Trenutno je stanje takvo da još uvek ima vode i mulja, oštećenih mostova preko reke Šaranice, urušenih kanala, vodostaj je u fazi opadanja na pomenutim lokacijama, ali s obzirom na to da se najavljuju padavine, pratićemo stanje i biti u pripravnosti u svakom trenutku.“

Milan Popović je govorio o stanju, sinoć zatečenom na terenu: „Na vrlo maloj površini je pala velika količina vode. Došlo je do stvaranja velikih bujičnih voda, intervenisali smo na svim lokacijama. Sve četiri ,muljne pumpe ogromnog kapaciuteta su bile na raspolaganju meštanima i kompletna mehanizacija preduzeća Vodovod, Komunalac i Grdelica, kao i izvođača koji rade određene poslove. U toku noći je sanirano dosta problema, došlo je do opadanja vodostaja, prestale su padavine. Šaranica se vratila u korito, ali ostavila brojne probleme oko njenog vodotoka. Neophodno je uvođenje vanredne situacije i dlja se angažuju subjekti od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje na teritoriji grada Leskovca.“

Druga tačka današnje sednice se odnosila na proglašenje vanredne situacije na delu teritorije Leskovca, a treća na zaključak kojim se predlaže Gradskom veću obrazovanje Komisije za procenu štete na stambenim, pomoćnim i privrdenim objektima, kao i stvarima i infrastrukturi i na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednim kulturama, poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi za rad, kao i na stočnom fondu, od elementarne nepogode nastale usled obilnih kiša, poplava, pojave bujičnih voda.

Uživo