Društvo Leskovac Srbija Vesti

Delegacija Kongresa lokalnih vlasti Moldavije u poseti Leskovcu

Delegacija Kongresa lokalnih vlasti Moldavije (CALM) boravila je u trodnevnoj studijskoj poseti Srbiji sa ciljem sagledavanja i konsolidacije sopstvenih kapaciteta i kako bi se bolje upoznali sa konsultativnim mehanizmima i izgradnjom dijaloga između centralnih i lokalnih vlasti. Poseta je realizovana uz podršku Saveta Evrope u okviru projekta “Osnaživanje kulture dijaloga i etičnih lokalnih samouprava u Republici Moldaviji”.

Prvog dana posete gosti iz Moldavije imali su priliku da se upoznaju sa mehanizmima rada i rukovođenja Stalne konferencije gradova i opština sa fokusom na unutrašnju organizaciju, rad tematskih Odbora i Mreža, sistem komunikacije sa članicama i eksternim partnerima, kao i vrlo važan aspekt finansijske održivosti organizacije.

Naredna etapa posete delegacije CALM bio je grad Leskovac. Oni su u toku današnjeg dana boravili u Leskovcu i tom prilikom održani su razgovori sa Goranom Cvetanovićem, predsednikom SKGO i gradonačelnikom Leskovca, koji je predstavio ulogu i odgovornost ove dve značajne funkcije.

Gradonačelnik Cvetanović je izrazio zadovoljstvo posetom Delegacije i rekao:

„Dobro došli u Leskovac. Čast mi je da je naš grad jedna od destinacija tokom vaše studijske posete Srbiji. Ubeđen sam da ćemo vam danas biti dobri domaćini i da ćete nakon svog boravka ovde steći pravu sliku o jednom od najlepših gradova u Srbiji. Leskovac je grad slavne istorije, bogate kulturne baštine, grad razvitka i napretka na svim poljima i primer dobre prakse među lokalnim samoupravama.

Leskovac krasi bogata istorija, kultura i tradicija. U sklopu vašeg boravka u našem gradu posetićete leskovački Narodni muzej, koji je četiri puta proglašavan najboljim u Srbiji. Očuvanje kulture je upravo ono čime se ponosimo, a sve naše ustanove zavređuju pažnju i pohvalu imajući u vidu da su sve ponele značajna i brojna priznanja u oblastima svog rada“.

Gradonačelnik Cvetanović je pomenuo i dva velika projekta u Leskovcu – izgradnju gradskog stadiona i rekonstrukciju Opšte bolnice Leskovac ka kojoj gravitira preko 250 hiljada stanovnika, a pomenuo je i izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, veoma važan ekološki projekat. Takođe je istakao da je grad Leskovac jedini grad u Srbiji koji ima registrovana tri brenda – leskovački ajvar, leskovačku spržu i leskovački roštilj, kao i da je na putu da registruje i četvrti brend – leskovačku mućkalicu.

Govorio je i o poziciji predsednika SKGO i bliže ih upoznao:

„Jedno od značajnijih tela kojim predsedavam, kao gradonačelnik izabranog grada, je i pomenuta organizacija koja nas je danas okupila – Stalna konferencija gradova i opština kojoj bih se ovom prilikom zahvalio.

U okviru zastupanja interesa lokalne samouprave i SKGO u odnosu na međunarodne partnere, Predsednik učestvuje u radu delegacija lokalne samouprave ili državnih delegacija u međunarodnim, evropskim i regionalnim organizacijama, zatim na međunarodnim skupovima, kao i u okviru bilateralne saradnje sa partnerskim asocijacijama, odnosno sa predstavnicima lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti drugih zemalja, uključujući i diplomatsko-konzularna predstavništva, u saradnji sa državnim organima Republike Srbije – poput Ministarstva za evropske integracije, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Misijom Republike Srbije u Briselu, Strazburu i druga diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije“.

Tokom posete, predstavljeno je funkcionisanje gradske administracije, saradnja sa drugim lokalnim samoupravama, kao i pravci lokalnog ekonomskog razvoja, a predstavljeni su i EU projekti sprovedeni u saradnji sa SKGO, a obišli su i sedište lokalnog parlamenta i Narodni muzej u Leskovcu.

Svetislav Paunović, projektni supervizor iz sekretarijata Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i organizator se zahvalio se na srdačnom dočeku i podeli iskustava:

„Delegacija Moldavije je sastavljena od gradonačelnika, predstavnika rukovodstva, što iz parlamenta, što sa lokala. Ovde su i kolege iz Saveta Evrope. Ideja ovih sastanaka je da se razmene iskkustva sa SKGO. Dragoceno nam je da čujemo iskustva gospodina Cvetanovića, i kao gradonačelnika i kao predsednika SKGO.“

Viorel Furdui, izvršni direktor CALM, se zahvalio na dobrodošlici u Leskovac i odličnoj organizaciji sastanka i rekao:

„Drago nam je što smo ovde. Zanimljivo nam je kako funkcioniše javna uprava u Srbiji, naročito sada kada se u Moldaviji govori o reformama. Zanima nas i želimo da razgovaramo o načinu funkcionisanja SKGO, kakva je saradnja sa Vladom i kako rade na interesu lokala. Dugujemo veliku zahvalnost našim partnerima, Evropskom savetu, generalnom sekretaru SKGO, naročito gradonačelniku i predsedniku SKGO Cvetanoviću“.

Dijana Kirijak, savetnik premijera Moldavije je danas rekla da je iskustvo stečeno u poseti Srbiji za delegaciju Moldavije neprocenjivo:

„Sve sa čime smo se upoznali tokom našeg boravka ovde biće značajno u našem radu u Moldaviji i zahvalni smo na iskustvu koje su nam vaši stručnjaci preneli. Zadivljeni smo odličnim odnosima između SKGO i lokalne zajednice. Očekujemo da budete naši posetioci u sklopu neke strudijske posete i da se upoznate sa našom zemljom, kulturom, ali i reformama“.

Uživo