Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Republika Koreja i Leskovac uprkos pandemiji jačaju most prijateljstva

NJegova ekselencija ambasador Republike Koreje u Srbiji Hjong-ćan Če je danas boravio u Leskovcu, posetio gradonačelnika i lokalnoj samoupravi grada Leskovca i Opštoj bolnici uručio 3000 maski sa četvoroslojnom ineks zaštitom, donaciju ambasade ove zemlje.

Ambasador Hjong-ćan Če je kazao: “Hvala na gostoprimstvu, posetio sam Leskovac decembra 2019, ovo je moja druga poseta. Danas sam razgovarao sa gradonačelnikom Cvetanovićem i direktorom leskovačke bolnice o tome kako mi zajedno delujemo protiv korona virusa, kao i poslovanju južnokorejske kompanije Jura koja je nedavno proširila pogon za proizvodnju električnih automobila, čime su pomogli lokalnoj ekonomiji. Koreja i Srbija su nastavile bilateralnu saradnju usled pandemija korona virusa, srpska vlada je pomogla našim državljanima da se vrate u Koreju kada su granice bile zatvorene, korejska vlada je Srbiji donirala medicinsku opremu vrednu 300 hiljada dolara, a danas doniramo 3000 maski gradu Leskovcu i leskovačkoj bolnici. Ujedno zahvaljujem bolnici što ste omogućili da Korejci koji rade u Juri prime vakcinu u leskovačkoj bolnici.”

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović se zahvalio na značajnoj donaciji, poručio da su vrata Leskovca uvek otvorena za Republiku Koreju i izrazio nadu da će sledeći susret biti iniciran lepšim povodom.

„Naš prethodni susret je imao mnogo lepši povod. Decembra 2019. otvorili ste festival posvećen korejskom filmu u Leskovačkom kulturnom centru koji je dodatno približio korejsku kulturu i običaje našim sugrađanima. Nažalost, trenutne okolnosti nam onemogućavaju da se fokusiramo na te lepše teme, ali je povod vaše posete svakako pozitivan i human. Ovakva podrška u vidu maski nam mnogo znači zato što je svaki vid pomoći našem medicinskom osoblju dragocen. Borba sa opakim virusom korona i dalje traje i iskoristiću ovu priliku da još jednom pozovem naše sugrađane da se vakcinišu jer vakcina na sreću ima dovoljno, a samo stvaranje kolektivnog imuniteta znači kraj borbe protiv kovida19. Naravno, i dalje moramo poštovati mere predostrožnosti jer nas nepažnja, nepoštovanje mera i nenošnje maski može koštati zdravlja. Stoga nam je ova i donacija i više nego dobrodošla“ – rekao je gradonačelnik.

infocentarjug.rs