Jug Srbije Vesti Vlasotince

Slavica Đukić Dejanović danas posetila opštinu Vlasotince

Prirodni priraštaj jeste negativan, ali budimo realni, dobro je da se ne smanjuje broj novorođenihz beba iako se broj stanovnika smanjuje, rekla je večeras u Vlasotincu ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović koja je ovde boravila u okviru sprovođenja mera populacione politike Vlade Srbije.

 

Ona je sa predsednikom opštine Zoranom Todorovićem i njegovim saradnicima razgovarala o merama koje, sa oba nivoa vlasti, lokalnog i republičkog, mogu da doprinesu poboljšanju demografske slike. U vlasotinačkoj opštini je prošle godine rođeno 210 beba, što je 11 više u odnosu na 2016.godinu.

„Godina 2016.je u celoj Srbiji loša po ovom pitanju, ali moramo da popravljamo stanje. I da sve mere koje smo zamislili sprovedemo, efekti će se u demografskim pokazateljima videti za 10 godina, ali ako ne počnemo neće ih biti ni tada“  – rekla je Đukić Dejanović.

Sagovornici su se složili da je osim rađanja dece, važno činiti napore da se ljudi, bar u nekom procentu, vrate u seoske predele, odakle se decenijama iseljavaju i gde je ostalo uglavnom starije stanovništvo.

„Nama je vrlo važno da ministarstva razumeju da postoje razuđena područja poput našeg, sa staračkim domaćinstvima i da nam nije dovoljan broj lekara propisan normama koji odgovara gusto naseljenim mestima“ – rekao je predsednik vlasotinačke opštine i dodao da ova opština sama finansira lekare, tehničare i vozače, kako bi pružila zdravstvenu uslugu svim stanovnicima.

Ministarka Đukić Dejanović je potom obišla savetovalište za mlade pri Domu zdravlja, osnovano prošle godine u okviru projekta Za bolju budućnost, koji je opština Vlasotince sprovela, a Vlada većinski finansirala u okviru mera populacione politike. Lekari su izneli podatak iz ankete da je nivo znanja srednjoškolaca o reproduktivnom zdravlju veoma nizak i da je nužno da postoje ovakva savetovališta.

Ministarska Đukić Dejanović je najavila novi ciklus finansiranja projekata u oblasti populacione politike i pozvala opštine da se udruže i kroz regionalne projekte apliciraju na konkursu.