Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti Zdravlje

Sterilizacija pasa i mačaka od sada i u lebanskoj Veterinarskoj stanici

U Veterinarskoj stanici u Lebanu, u periodu od 02. do 04. avgusta, boravili su profesori sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesor doktor Milan Maletić, sa katedre za porodiljstvo i sterilitet i profesor doktor Vlada Magaš sa katedere za hirurgiju pomenutog fakulteta kako bi veterinarima održali i praktično pokazali postupak sterilizacije vlasničkih pasa i mačaka, kao i postupak ultrazvučnog pregleda kako malih tako i velikih životinja.

S obzirom na to da je Veterinarska stanica izvršila opremanje svoje labolatorije i nabavku savremene aparature za dijagnostiku i analizu krve slike pasa i mačaka, kao i njihov ultrazvučni pregled  i pripremu za sam postupak sterilizacije, bilo je neophodno i odraditi praktičnu obuku i pokazne vežbe za korišćenje istih aparata i sprovesti sam postupak sterilizacije od početka do kraja.

„Na našu inicijativu kontaktirali smo Veterinarski fakultet i oni su nam omogućili da u saradnji sa najeminentnijim profesorima iz te oblasti obučimo naše doktore veterine kako bi u daljem periodu oni samostalno mogli da rade ceo postupak sterilizacije i sve neophodne analize i u našim prostorijama. Odazvali su se i omogućili nam da sve savaladamo na najbolji mogući način i da svi doktori budu osposobljeni za samostalni rad u narednom periodu.

To praktično znači da će u narednom periodu u prostorijama Veterinarske stanice biti moguće uraditi analizu krvne slike vaših kućnih ljubimaca, sterilizaciju istih kao i ultrazvučni pregled radi utvrđivanja graviditeta i otkrivanja ranih poremećeja i eventualnih bolesti na vreme“, ističe Nenad Bogdanović, rukovodilac Službe zoohigijene.

 

infocentarjug.rs