Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Sutra na Vidovdan premijera filma ,,Kosovo momenat u civilizaciji“ u Lebanu

Pravoslavo udruženje Samo sloga Srbina spasava i Dom kulture Radan Vas pozivaju na premijeru filma ,,Kosovo momenat u civilizaciji“ u režiji Borisa Malagurskog sutra u 19 časova u Domu kulture ,,Radan“. Cena ulaza biće simboličnih 50 dinara koje idu u humanitarne svrhe.
Da bi telo živelo neophodni su i srce i mozak, ako jedno od toga stane, život se gasi. A nacija? Da li jednu naciju čine samo tela njenih stanovnika, ili možda, pored toga, postoji i jedno, zajedničko srce? Prethodnom pitanju, doduše retorskom, dodaćemo još jedno, istog tipa:  Šta je Kosovo?
Odgovor je, dakle, poznat. Međutim, pored odgovora koji je dat uz pomoć reči, pokažimo neku drugu vrstu odgovora, recimo – delima. Neka se na dan koji je neobrisivom olovkom ispisan u našoj svesti okupimo i time pokažemo da nismo zaboravili borbu naših dedova, muku naših baka, stradanje našeg naroda koje još uvek traje, pokažimo da smo dostojni sopstvene istorije i svesni trenutne stvarnosti. To je, priznaćete, najmanje što možemo da uradimo. Pokažimo da Kosovo nije plitka bara preko koje svi mogu da gaze, dokažimo da je Kosovo jedan planinski potok, koji zahvaljujući olujama i kiši postaje samo veći i jači. Potok, koji se vekovima uliva u Moravu, u Srbiju. Dajmo svoj doprinos da tako i ostane.
Setimo se, priroda je Kosovo obeležila cvetom koji nosi boju srca – Božurom. Da li mi možemo da obeležimo dan nakon koga je taj cvet nikao? Odgovor ćemo dobiti 28. juna, na Vidovdan.
Sputnjik ekskluzivno predstavlja prvi trejler novog filma o Unesko baštini Srbije „Kosovo: Momenat u civilizaciji“ reditelja i producenta Borisa Malagurskog.