Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti Zdravlje je najbitnije

Svetski dan srca 29. septembar

Pod sloganom „Poveži se srcem“, ove godine se obeležava Svetski dan srca. Prema podacima Instituta „Batut“ u Srbiji je svaki treći stanovnik sa povišenim krvnim pritiskom, a svaki jedanaesti ima koronarnu bolest ili anginu pektoris. Takodje, u našoj zemlji, preko 50 posto stanovništva ima neku bolest srca. Međutim, u toku prošle godine, u našoj zemlji je umrlo od posledica bolesti srca čak 55.305 lica i to je više u odnosu na ranije godine. Stručnjaci procenjuju, da je korona virus u mnogome doprineo ovakvom stanju.
I u Jablaničkom okrugu, prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu, Jablanički okrug je po broju obolelih, odnosno umrlih od bolesti srca je negde u sredini u Srbiji.
Ono što zabrinjava jesu i podaci iz Opšte bolnice u Leskovcu, da je znatno povećan broj akutnih infarkta miokarda i angine pektoris znatno povećan od početka pandemije korona virusa za 30 posto.
„Broj infarkta je u prvih četiri meseca ove godine 339, a to je ranijih godina bila brojka za celu godinu“, rekla je kardiolog Gabrijela Stojković, šef Angio sale OB Leskovac.
Trenutno nakon što je ponovo Kovid bolnica u punom kapacitetu, a čak su i iz Angio sale tamo angažovani jedan lekar i nekoliko medicinskih tehničara, ovde se rade samo hitne intervencije.
„Do intervencije, odnosno ugradnje stenta kod infarkta može se doći samo preko Urgentnog centra Opšte bolnice. Sada je i teško doći i do pregleda kod lekara specijaliste, što takođe loše utiče na opšte stanje kardiovaskularnih bolesnika. Međutim, ključno je redovno piti propisanu terapiju. Takođe, obratiti pažnju na bol, koja dolazi na početku infarkta, koja je usred grudi, jaka i traje intenzivno. To je ono što treba da natera pacijenta da se javi lekaru“, upozorava kardiolog Stojković.
Ono na čemu stručnjaci insistariju je prevencija. Ostaviti faktore rizika, kao što su stres i pušenje, hraniti se zdravo, šetati, voziti bicikl.
infocentarjug.rs
Članci su nastali u okviru realizacije projekta „Zdravlje je najbitnije“ koje sufinansira Grad Leskovac a implementira Info Centar Juga. Stavovi izneti u člancima nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.