Društvo Jug Srbije Vesti

Svi građani koji ispunjavaju uslove mogu da se prijave i dobiju određene popuste na računima za struju, gas i toplotnu energiju

Nova proširena uredba o energetski ugroženim kupcima stupila je na snagu krajem prošle godine. Svi građani koji ispunjavaju uslove, mogu da se prijave i dobiju statust ugorežonog kupca, kao i određene popuste na račanunima za struju, gas i toplotnu energiju.

Prihodi spadaju u jedne od uslova. Za dvočlane porodice primanja ne smeju da premaše 33.402 hiljade, za tročlana 45.729 dinara, dok granica za četvoročlano domaćinstvo je 58.075 dinara.

U resornom ministarstvu navode da je svim ovim izmenama omogućeno da umesto dosadašnjih 68.000 domaćinstava, povoljnosti koristi 191.000 najugroženijih domaćinstava.

Zahtev se, kao i do sada, podnosi jedinici lokalne samouprave na osnovu mesta prebivališta, a opštine i gradovi su dužni da u roku od mesec dana odgovore na zahtev, kao i da podatke o energetski ugroženim kupcima dostavljaju energetskom snabdevaču svakog meseca.

Kriterijumi za sticanje statusa?

  • materijalni položaj
  • ukupan mesečni prihod domaćinstva
  • broj članova domaćinstva
  • imovno stanje
  • ostvareno pravo na novčanu socijalnu pomoć ili dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica
  • zdravstveno stanje člana domaćinstva

Oko 190.000 građana Srbije sa minimalnim prihodima moći će da ostvare popust na račune za potrošnju energenata. Novom Uredbom o energetski ugroženom kupcu podignut je prag zarade koju mogu da ostvare, pa u Ministarstvu energetike kažu da će sada tri puta više domaćinstava imati pravo na ovu subvenciju. Osim prava na umanjenje mesečnih obaveza za plaćanje električne energije i prirodnog gasa, prvi put je omogućeno i umanjenje računa za toplotnu energiju, od 40 do 60 odsto računa u zavisnosti od broja članova.

 

infocentarjug.rs