Lebane Vesti

U Lebanu Crveni krst i Dom zdravlja obeležili Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

Crveni krst Lebane i Dom zdravlja Lebane obeležili su 24.Mart Svetski dan borbe protiv tuberkuloze pod sloganom “Zajedno protiv tuberkuloze”.

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze (World Tuberculosis Day) Svetska zdravstvena organizacija obeležava u sećanje na 24. mart 1882. godine, kada je dr Robert Koh objavio svoje otkriće bacil tuberkuloze, sa ciljem da se podigne svest o ogromnom opterećenju ovom bolesti u svetu. Cilj je podići nivo svesti o tuberkulozi i  svim naporima koji se preduzimaju kako bi se ova bolest prevenirala i izlečila.

Naši sugrađani su juče na štandu u centru grada imali priliku da se informišu o ovoj bolesti i od radnika Doma zdravlja dobiju savete za zaštitu od ove bolesti koja je još uvek prisutna kod nas i u svetu.

Tuberkuloza je, izlečiva zarazna bakterijska bolest uzrokovana bacilom tuberkuloze (mycobacterium tuberculosis) koji najčešće zahvata pluća. Prenosi se putem kapljica iz grla i pluća osoba koje imaju aktivno oboljenje respiratornih organa uzrokovano ovim bacilom. Kod zdravih ljudi, infekcija bacilom tuberkuloze često ne izaziva nikakve simptome, jer se imuni sistem čoveka aktivira da “zaustavi” bakteriju.

Tuberkuloza se može pojaviti u bilo kom delu tela, ali najčešće se javlja u plućima.Simptomi aktivne tuberkuloze pluća su: kašalj (ređe sa ispljuvkom ili krvlju), bol u grudima, slabost, gubitak apetita i telesne težine, povišena temperatura i noćno znojenje.

Od tuberkuloze najčešće obolevaju osobe u direktnom kontaktu sa obolelim, osobe koje žive u kolektivnim i alternativnim smeštajima sa lošim higijenskim uslovima života, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, deca i starije osobe, te osobe sa oslabljenim imunim sistemom. Zavisnost o alkoholu i/ili drogama, pušenje, šećerna bolest, maligne bolesti, hronična bubrežna bolest, dugotrajna imunosupresivna terapija, transplantacija organa ili postojanje infekcije HIV-om povećavaju rizik obolevanja od tuberkuloze. Za lečenje tuberkuloze koriste se antibiotici (tuberkulostatici), u periodu od šest meseci.