Društvo Leskovac Srbija Vesti

U leskovačkom Narodnom muzeju otvorena izložba „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“

Povodom obeležavanja 110 godina od pobede Kraljevine Srbije u Drugom balkanskom ratu, Grad Leskovac i Narodni muzej u Leskovcu organizovali su izložbu „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“. Autor izložbe je prof. dr Dejan Antić, a izložbu je otvorio predsednik Privremenog organa grada Leskovca Goran Cvetanović.

„Izložbe kao što je ova, treba da nas nauče sećanju na slavne događaje i ljude koji su ugrađeni u temelje naše slobode i nacije kroz primere herojstva i žrtve koji su naši preci podneli da bismo mi živeli u slobodnoj Srbiji. Kultura sećanja za jedan narod je veoma bitna, to su znali i okupatori, pa su Bugari tokom okupacije ovih prostora predano radili na uništavanju spomen kosturnica i spomenika srpskim vojnicima po tadašnjoj južnoj Srbiji. Kamen su možda uništili, ali ostalo je ono snažnije od kamena, duh junaštva i nezaborava na našu slavnu i ponosnu istoriju. Danas se ovom izložbom sećamo plemenite žrtve srpske vojske za slobodu i čast Kraljevine Srbije“, istakao je Goran Cvetanović.

„Ova izložba je urađena povodom 110 godina od završteka Drugog balkanskog rata. I moramo da kažemo da ove godine imala jedan zanimljiv put, obišla je Severnu Makedoniju, obišla je sva ona mesta gde se srpska vojska borila, gde su srpski vojnici ostavljali kosti tokom Drugog balkanskog rata, ali obišla i mnoge krajeve Srbije“, istakao je direktor Narodnog muzeja u Leskovcu Nebojša Dimitrijević.

Opširnije u video prilogu