Društvo Leskovac Srbija Vesti

Leskovački Dom zdravlja dobio još dva sanitetska vozila

Leskovački Dom zdravlja nabavio je dva sanitetska vozila ukupne vrednosti 12 miliona dinara, finansiranih iz budžeta grada.

„Zdravlje je uvek jedan od najbitnijih segmenata našeg društva, uvek je bilo dominantno i briga o porodici, o deci je nešto što je bilo naš prioritet“, kazao je predsednik Privremenog organa grada Leskovca Goran Cvetanović prilikom obilaska zdravstvene ambulante u Manojlovcu u kojoj je počeo i rad stomatološke ambulante.

„Grad Leskovac je uložio 12 miliona dinara i kupili smo dva nova savremena vozila, svako po 6 miliona dinara sa najsavremenijom tehnikom. I da vam kažem da smo do sada uložili u vozni park kako u sanitete, tako i u vozila koja su više za naše majstore, ljude, kućno lečenje, svesni značaja rada na terenu jer poznato je da Leskovac sa 144 mesta i 139 mesnih zajednica najrazuđeniji, odnosno ima najveći broj mesnih zajednica na teritoriji čitave Srbije“, kazao je Goran Cvetanović.

„Uglavnom smo ulagali u sekundarnu zdravstvenu zaštitu i zato je u Opštoj bolnici pre svega završena fasada od 5 miliona evra, sada radimo sređivanje unutrašnjosti bolnice gde će naši pacijenti imati dvokrevetne sobe, negde eventualno trokrevetne sa najsavremenijom opremom, čime je evo možemo slobodno reći tokom decembra meseca 50% kapaciteta bolnice završeno“, istakao je Cvetanović.

„Pored zgrade koja je važna, i lekara koji moraju imati adekvatno stručno obrazovanje i segmente za koje su školovani, i aparatura je izuzetno važna kao i dijagnostika. Mi smo za ovih 10 godina obezbedili milijardu i 300 miliona dinara i za primarnu i za sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Samo u ovoj godini su obezbeđena dva rendgen aparata, dva skenera, dva ultrazvučna aparata u vrednosti od milion i 600 hiljada evra, mamograf pre mesec dana 300.000 evra i magnetna rezonanca koja je od juče u funkciji, najsavremenija dijagnostička aparatura u vrednosti od 192 miliona dinara ili u evrima milion i 650.000 evra“, rekao je Cvetanović, najavivši da će rekonstrukcija bolnice biti gotova januara, februara 2025. godine, iako je rok za završetak 2,5 godine a počelo se decembra prošle godine.

„Ovih 8 automobila koje vidite ovde su od 2017. godina, dakle za nepunih šest godina su uloženi u Dom zdravlja od strane grada Leskovca. Zadnja dva automobila su juče stigla kao što je rekao gradonačelnik u vrednosti od 12 miliona dinara, što je ukupno negde oko 47 miliona dinara samo od grada“, kazao je direktor Doma zdravlja Leskovac dr Slaviša Božić.

„Podsetiću vas, da smo mi dobili sanitetska vozila od Ministarstva za rad, dobili smo još jedno sa komplenom opremom kao što su i ovi automobili sada, i ukupno imamo 14 automobila u sklopu Doma zdravlja. Ono što je za pohvalu u poslednjih mesec dana za nas u Domu zdravlja, nemamo ni jednog upošljenika koji nije na neodređeno vreme, dakle od 682, 680 su na neodređeno vreme osim 1 stomatologa koji je na zameni i jednog tehničkog lica“, kazao je Božić.

On je dodao da je 2013. godine zatečen 991 upošljenik, i da je od toga 120 ljudi bilo neugovoreno sa Fondom. „Zahvaljujući gradonačelniku doneta je odluka da se plaćaju 10 lekara i 10 medicinskih sestara i za te svrhe grad je bio izdvojio 112 miliona dinara. Da tada ta suma nije bila izdvojena ne bismo bili sada gde smo danas. Zato kažem da sam ponosan na sve do sada i na današnji dan. Što se tiče stomatologije, ukupno imamo 77 upošljenika a imali smo 168“, kazao je dr Božić.

Lekar zdravstvene ambulante u Manojlovcu dr Bratislav Natić zahvalio se rukovodstvu Doma zdravlja i Gradu Leskovcu na dosadašnjoj podršci, istakavši da ova ambulanta obavlja primarnu zdravstvenu zaštitu, i kao takva pruža zdravstvene usluge na velikom terenu koji obuhvata oko 15 sela, sa negde oko 8000 stanovnika. Otvaranje stomatološke službe u našoj ambulanti još više će unaprediti zdravlje naših sugrađana i pored zdravstvenog aspekta, dobija se na socijalnom i ekonomskom aspektu, zaključio je Natić.