Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

U Leskovcu održan Biblionet 2021

Danas je u Narodnom pozorištu u Leskovcu održan 15. stručno-naučni skup zajednice matičnih biblioteka Srbije pod nazivom Biblionet 2021. sa temom „Biblioteka od kuće: izazovi i mogućnosti organizacije bibliotečkih usluga tokom pandemije“.

Kako je na skupu rečeno, Biblionet je naučna i stručna godišnja manifestacija iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti čija je misija promocija delatnosti matičnih i drugih biblioteka Srbije, kao i afirmacija naučno-istraživačkog i stručnog rada u bibliotečko-informacionoj delatnosti.

U ime organizatora danas se obradila direktorka Narodne biblioteke Radoje Domanović, Vesna Ilić, i rekla da zaposleni u ovoj ustanovi nisu posustali usled pandemije korona virusa, kada su vredno radili na izradi vizira ni dostavi knjiga građanima koji nisu bili u mogućnosti da napuštaju svoje domove

„Fokus naše Biblioteke usmeren je na savremeno bibliotekarstvo, što nam je umnogome pomoglo tokom perioda karantina, kada je kontakt sa korisnicima bio ograničen, a organizacija javnih događaja u prostoru nemoguća. Savremeno bibliotekarstvo u Leskovcu podrazumeva elektronsku pozajmicu knjiga u svim odeljenjima Biblioteke, eČitaonicu sa 8 računara za sve korisnike, kontinuiranu digitalizaciju stare i retke knjige, kao i razvijene platforme za upravljanje i prezentaciju digitalne građe, pripremu i objavljivanje audio knjiga, kao i program podrške piscima za digitalno izdavaštvo, „3D Lab“ sa tri 3D štampača i 3D skenerom, grafičkim tablama i mogućnost iznajmljivanja čitača za elektornske knjige“, kazala je Ilićeva.

Na skupu je govorio i Vladimir Pištalo, v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije i predsednik Upravnog odbora Zajednice matičnih biblioteka Srbije i rekao da mu je drago što se skup održava u Leskovcu, gradu divnih ljudi:

„Biblioteka je, slobodno se može reći, centar svakoga grada. Biblioteke su riznice sećanja, i jedan od načina da život potpuno ne nestane je da se zadrži u bibliotekama koje čoveku pomažu da misli, istraživačima da nađu činjenice koje im trebaju, pomažu mladim ljudima da nađu sebe“.

U ime domaćina danas se obratio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„Kultura grada Leskovca i njen razvoj usko su povezani sa razvojem leskovačke biblioteke. Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ je 2019. godine proslavila značajan jubilej – 140 godina od nastanka prve Čitaonice u Leskovcu. Za svoj doprinos u radu i razvoju grada dobila je Oktobarsku nagradu. Ova ustanova se svojim radom i svesrdnim angažovanjem izborila za važno mesto u bibliotečkoj zajednici savremenih biblioteka u Republici Srbiji. Zato će grad nastaviti da podržava uspešan rad Biblioteke u naporima da ide u korak sa vremenom i tehničko-tehnološkim razvitkom, ali da ostane ono što jeste – svetionik kulture i znanja, koji, uz veliku pomoć prošlih generacija, osvetljava put novim generacijama“.

Na kraju svog obraćanja gradonačelnik je istakao da mu je drago što su leskovačka biblioteka i grad domaćini ovog značajnog skupa i podsetio da je Leskovac pobratim sa opštinom Vračar gde se nalazi Narodna biblioteka Srbije i hram Svetog Save uz želju za dobrom budućom saradnjom.

Danas je na skupu dodeljena i nagrada Đura Daničić za doprinos razvoju bibliotekarstva i kulture u celini. Nagrada se dodeljuje od 2009. godine pojedincima za ukupan doprinos razvoju bibliotečko-informacione delatnosti i kulture u Republici Srbiji, u čast znamenitog srpskog pisca, filologa, prevodioca, kulturnog radnika i nekadašnjeg upravnika Narodne biblioteke Srbije. Nagrada je pripala Sonji Šuković, direktorki Narodne biblioteke u Nišu i Selimiru Raduloviću, upravniku Matice srpske.

 

infocentarjug.rs