Srbija Vesti

U Srbiji na snagu stupio zakon o zabrani uzgoja životinja zbog proizvodnje krzna

U Srbiji na snagu stupio zakon o zabrani uzgoja životinja zbog proizvodnje krzna

Ovaj zakon pozdravila su brojna udruženja koja se bave zaštitom i pravima životinja u Srbiji, ali podrška ne manjka ni širom sveta. Zakon je pisan po uzoru na zakone razvijenih zemalja.

Nakon 10 godina čekanja, i u našoj zemlji je stupio ovaj zakon. Od danas sve firme koje se bave proizvodnjom životinjskog krzna postaju ilegalne, a kazne iznose od 100.000 do milion dinara!

Pored tradicionalnog dočeka Nove kalendarske godine, Srbija u je u 2019. godinu ušla sa jednom ogromnom pobedom i jednim velikim razlogom za slavlje. Nakon 10 godina čekanja, konačno je i u Srbiji stupila na snagu zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna. Ova zabrana inicirana je Zakonom o dobrobiti životinja još 2009. godine čime je zabranjeno „držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože“ što je većina građana pozdravila, uz podršku udruženja koja su brojnim kampanjama i javnim akcijama radila na tome da i Srbija bude zemlja u kojoj životinje neće biti ubijane radi krzna.

kunić

Udruženje za zaštitu i prava životinja Sloboda za životinje, 5. maja ove godine, intenziviralo je kampanju Za Srbiju bez krzna sa ciljem da se građani edukuju i informišu, kao i da se skrene pažnja nadležnima na važnost postojanja i primene ovakve zabrane. “Smatramo da je primena zabrane uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna veliki korak napred u oblasti prava životinja, čije je unapređenje tendencija 21. veka. Ovo je velika i veoma značajna pobeda za našu zemlju, dobijamo čestitke iz svih krajeva sveta”, kažu iz udruženja Sloboda za životinje. Od danas sve preostale farme krznašica u Srbiji postaju ilegalne, a kazne za nepoštovanje zabrane iznose od 100.000 do 1.000.000 dinara.

kunić-2

Činčile su jedina vrsta koja se u Srbiji uzgajala radi dobijanja krzna, a godišnje je ubijano preko 12 000 ovih malih i nevinih životinja. Većina uzgajivača je tokom prelaznog perioda zatvorila svoje farme i preorijentisala se na druge privredne grane, i tako u potpunosti ispoštovala Zakon odobrobiti životinja. Međutim, nekolicina preostalih uzgajivača pokušavala je da sruši zakonsku zabranu, s ciljem da se otvore farme kuna koje bi u Srbiju dolazile iz zemalja koje su svoj zakon ispoštovale, a uzgoj krznašica zabranile. U Evropi zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna primjenjuje se u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj i Luksemburgu. Propisane zabrane s prelaznim periodima koji su u toku postoje u Holandiji, Češkoj, Norveškoj, Danskoj. U Španiji je zabranjeno otvaranje farmi krznašica iz ekoloških razloga. Švajcarska nema formalnu zabranu, ali jako strogi propisi držanja životinja za potrebe dobijanja krzna ne dozvoljavaju uzgoj.

Sa novom godinom počinje jedno potpuno novo razdoblje za životinje u Srbiji. Podsećamo da je Zakon o dobrobiti životinja Republike Srbije izuzetno napredan i pisan po uzoru na zakone razvijenijih zemalja, a njegova potpuna primena predstavlja ogroman korak napred u oblasti prava životinja. Uz podršku velikog broja organizacija, aktivista ali i običnih građana koji su se zalagali za odbranu Zakona, konačno je u potpunosti okončan mučni uzgoj i smrt životinja za potrebe krznarske industrije. “Ovom prilikom želimo da se zahvaljujemo svima koji su do sada na bilo koji način podržavali kampanju Za Srbiju bez krzna i da sa ponosom ispratimo u prošlost tekovine varvarske kulture”, dodaju za kraj iz udruženja Sloboda za životinje.

Izvor,Foto: Ozonpres/Tamara Jevtović