Vesti

Uz vojne počasti i himnu „Bože pravde“ juče na Zejtinliku u Solunu sahranjen Đorđe Mihailović

Najpoznatiji čuvar Zejtilnika Đorđe Mihailović sahranjen je juče, tačno u podne po grčkom vremenu, pored svog oca Đure i dede Save, na srpskom vojnom groblju uz vojne počasti i himnu „Bože pravde“. Mihailović pripada trećoj generaciji čuvara Zejtilnika. Punih šest decenija on je brinuo o više od 7.000 grobova srpskih vojnika, izginulih na Solunskom frontu.

 

Đorđe je sahranjen u staroj srpskoj uniformi i sa šajkačom, od koje se nije odvajao, uz himnu „Bože pravde“. Sahrani je prisustvovala zvanična delegacija Srbije, u kojoj je bio ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, predstavnici naše Ambasade u Atini i Konzulata u Solunu, kao i predstavnici Grčke i grada Soluna. Sahrani je prisustvovao predsednik Udruženja „Klub 4 x 4 Justinijana prima“ iz Lebana, Goran Jović.

Đorđe Mihailović je rođen 1. maja 1928. godine, a preminuo je 2. jula, u 96. godini. Odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena.

   

   

  

infocentarjug.rs