Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Večeras, u sklopu manifestacije Muzeji za 10, u Domu kulture Radan biće otvorena izložba „Papir govori“

Večeras, 16. maja, u sklopu manifestacije Muzeji za 10, u Domu kulture „Radan“ biće otvorena izložba „Papir govori“. Otvaranje izložbe je u 20 časova i biće izložen novac Srbije i Jugoslavije od 1887 – 1996.

Novac je papir koji govori.

U svojoj izvornoj ulozi novac vrši funkciju sredstva razmene dobara, čuvara vrednosti i jedinice za obračun. U toku svog istorijskog razvoja ulogu novca obavljale su veoma različite vrste materijala od kamenih žetona, stoke, preko metala do današnjeg papirnog novca. Vremenom novac dobija i političku i društvenu funkciju, dobija oznake političke vlasti koja ga izdaje, dok veličina prostora na kome on cirkuliše odražava domet uticaja te vlasti. Postaje sredstvo masovne propagande kojom politička vlast komunicira sa narodom.

Promene na ikonografiji novca ukazuju na političke, društvene, verske i estetske težnje tokom vremena. U uređenim društvima i državama novac i njegova ikonografija predstavljaju koherentnu vizuelnu celinu, izraz državne politike i ideologije. Promene na ikonografiji srpskog i jugoslovenskog novca mapiraju istorijske situacije u kojima se jedan državni organizam spajao, raspadao i ponovo spajao, radikalno menjao ideologije i u kojima su se smenjivali periodi relativne stabilnosti sa periodima krize.

 

infocentarjug.rs