Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti Vlasotince

Zasedali odbornici u vlasotinačkoj Skupštini

Odbornička većina u Skupštini opštine Vlasotince usvojila je sinoć, posle jednoipočasovne diskusije, izveštaj o izvršenju budžeta za 2021. godinu za period od početka godine do kraja septembra u iznosu od 785.187.975 dinara ili 69,85 posto. Rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Saša Mihajlović objasnio je da se opštinska kasa puni i prazni različitom dinamikom, te da su neki od započetih projekata delom realizovani, odnosno nisu završeni, što trenutno stvara suficit.

Odbornici opozicije Žarko Kostić i Dragan Jović, izneli su, između ostalog, mišljenje da su radovi u dvorištu opštinske zgrade skupo plaćeni i da su dugo trajali, a interesovao ih je i troškovnik na projektu čišćenja deponija. Objašnjenje vezano za dvorište dao je načelnik Opštinske uprave Marjan Stanković.

„Dvorište je bilo neophodno da se uredi zbog toga što je atmosferska voda plavila podrumske prostorije u zgradi opštine u kojima se nalazi arhiva – dva puta ove godine. Radnik opštine, diplomirani građevinski inženjer, sa licencom, Miroslav Ranđelović napravio je projekat i raspisali smo javnu nabavku. Na nju je mogla da se javi svaka građevinska firma iz Srbije. Na portalu javnih nabavki svako može da ostvari uvid. A što se tiče roka, on ističe za tri nedelje, a završeno je 95 posto radova. Ostala je kapija sa hidraulikom i još neke sitnice“, rekao je Stanković.

Zamenik predsednika Vladimir Kocić rekao je da svako ko želi može da zatraži i dobije podatke, račune i fakture vezane za projekat čišćenja deponija.
„Očistili smo predviđenih 35 deponija i još 20 preko toga. Samo što očistimo, stavimo table, neko baci smeće. Trebaće nam milijarde, a ne milioni da sve očistimo“, zaključio je Kocić.

Predsednik opštine Bratislav Petrović zadržao se na pojašnjenju ekonomskih parametara u izvršenju budžeta.
„Ja razumem vašu potrebu da predstavite da ništa ne valja, ali znam šta smo sve uradili. Ponavljaćemo to još, biće prilike u narednom periodu“, rekao je predsednik vlasotinačke opštine.

Na sinoćnjoj sednici usvojene su i izmene i dopune odluke o komunalnim delatnostima, usklađene za Zakonom o komunalnim delatnostima i uredbom koja bliže definiše uslove za obavljanje ove vrste delatnosti.
„Ovim izmenama ispravljeni su uočeni nedostaci usklađeni sa izmenama zakona i uvedene novine od kojih jedna podrazumeva ispitivanje mišljenja građana o kvalitetu pruženih usluga. Sve to će doprineti da poboljšamo usluge“, rekao je rukovodilac Odseka za urbanizam Marinko Đorđević.

Odbornici su usvojili i odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji opštine Vlasotince, što je detaljnije obrazložio načelnik Štaba za vanredne situacije Ivan Stanković, objašnjavajući da je reč o zakonskoj obavezi. On je podsetio na tradiciju civilne zaštite u svetu dugu više od 150 godina.

Šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini opštine Vlasotince Jovica Stanković podsetio je da je u nekadašnjoj fabrici „Vlasinka“ od 1600 radnika 400 bilo angažovano u civilnoj zaštiti, ističući značaj ovog vida spasavanja u vanrednim situacijama.

Skupštinska većina usvojila je i Program otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini, odluke o izmeni i dopuni odluke o opštinskim administrativnim taksama, o visini stope poreza na imovinu i odluku o prosečnoj ceni kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti. Usvojeni su i predlog odluke o naknadama za korišćenje javnih površina na teritoriji opštine Vlasotince za 2022. godinu, odluka o lokalnim komunalnim taksama kao i rešenja o razrešenju i imenovanju članova Komisije za rodnu ravnopravnost i članova školskih odbora u Gimnaziji i Tehničkoj školi i osnovnim školama „8, oktobar“, „Siniša Janić“ i „Sveti Sava“ u Gložanu.

infocentarjug.rs