Lepote juga - Crna Trava

Biciklizam kao mogući razvojni adut turizma na teritoriji Crne Trave

Crna Trava je 08.07.2018. po četvrti put bila domaćin trke u kalendaru svetske biciklističke federacije. M ENTERIJER GEADNJA CUP – Trofej Crne Trave, ove godine je C2 klase, za kategorije juniori i elita. Ujedno bila je to trka i za Kup Srbije u planinskom biciklizmu. Ovu trku organizovalo je Planinsko-biciklističko društvo „Orlovac“ iz Crne Trave. Društvo je osnovano 2003. godine, i delovanje društva je u tri segmenta: · Unapređenje planinarenja u Crnoj Travi · Razvoj ekološke svesti među članovima društva i stanovništva Crne Trave · Stvaranje mountain bike tima društva.

Zanimljivo je da se ovo društvo zalaže za formiranje prvog bajk parka u Srbiji na teritoriji opštine Crna Trava:

„Konačno je sazrelo vrema da Crna Trava ozbiljno krene u izgradnju PRVOG BAJK PARKA U SRBIJI. U svim zimskim centrima se preko leta razvija MTB i ostvaruju prihodi ,veći nego tokom zimske sezone. Zato bi ovaj BAJK PARK trebao da bude jedan od osnovnih ciljeva u stvaranju turistićke ponude opštine Crna Trava. Ovakav projekt, koji nesumljivo nedostaje i Srbiji a i čitavom ovom regionu, doveo bi u Crnu Travu veliki broj zaljubljenika u ovaj sport, koji postaje sve popularniji u čitavom svetu. Ostvarivanje ove ideje , dalo bi zamaha stvaranju što bogatije turističke ponude Crne Trave. Ne iskoristiti blagodet reljefa i klime, planinskih vrhova, visoravni i blizine Vlasinskog jezera bilo bi velika šteta. · Od nečega se mora krenuti i PBD Orlovac je spreman i voljan da se jedan ovakva ideja ostvari i zaživi. · U predhodnim godinama svog rada, mi smo utrli put ostvarivanju jednog ovakvog projekta. Pokazli smo i dokazali da su ovakve staze realne, na njima su vožene zvanične treke od lige do prvenstva Srbije. Uz gotovo minimalna sredstva, Crna Trava može doći do svog BAJK PARKA i tako postati vodeća destinacija za sve ljubitalje planinskog biciklizma u regionu.“

Ovaj klub se može pohvaliti i da je na svečanoj sednici Biciklističkog Saveza Srbije, održanoj decembra 2018. godine, dobio trofej pobednika Kupa Srbije u kategoriji žena- seniorki. Juniorke su vicešampionke Srbije a juniorski tim je treći u Kupu Srbije.

Više o aktivnostima ovog društva možete pratiti na oficijalnoj stranici: http://www.orlovac.org.rs/index.html

Redakcija portala Info Centar Juga želi ovom društvu puno uspeha i u narednim godinama i ostvarivanje ideje o stvaranju bajk parka!

„Članci su urađeni u okviru projekta „Lepote juga: Crna Trava – turistički potencijali i mogućnosti“, koji sufinansira opština Crna Trava, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“