Društvo Leskovac Srbija Vesti

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović imenovan za direktora NALAS-a

Juče je u Beogradu u hotelu Kraun Plaza održana sedamnaesta Generalna skupština NALAS-a (Mreža asocijacija lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope) na kojoj je gradonačelnik Leskovca i predsednik Stalne konferencije gradova i opština dr sci. med. Goran Cvetanović preuzeo ulogu predsednika ove evropske organizacije.

Pre inauguracije gradonačelnika Cvetanovića sednicom je predsedavao drugi potpredsednik NALAS-a Mehmet Ergun Turan koji je predstavio prisutne članove predsedništva – gradonačelnika Fatiha u Istanbulu, koji predstavlja Savez opština Mamrmara, Dušana Raičevića, gradonačelnika Bara, predstavnika Zajednice opština Crne Gore, izvršnog direktora NALAS-a Kelmenda Zajazija, kao i generalnog sekretara SKGO, gospodin Nikolu Tarbuka.

Prisutnima su se zatim obratili potpredsednica Kongresa Aleksandra Maletić, državna sekretarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Maja Mačužić Puzić, kao i izvestilac Komiteta regiona Evropske unije za paket proširenja 2021 Ana Mađar na temu decentralizacije regiona i statusa reformi lokalnih administracija.

Novoimenovani generalni sekretar Saveta evropskih opština i regiona Fabricio Rosi je održao video obraćanje, nakon čega je održan okrugli sto “Ključni izazovi i prioriteti udruženja lokalne samouprave – stanje reforme lokalne javne uprave”.

U okviru statutarnog dela generalne skupštine gradonačelnik Leskovca i predsednik Stalne konferencije gradova i opština dr sci. med. Goran Cvetanović je imenovan za novog predsednika NALAS-a čiji mandate će trajati narednih godinu dana. Za potpredsednike NALAS-a imenovani su gradonačelnik Fatiha u Istanbulu, Dušan Raičević, načelnik Opštine Bar, Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

„Velika je čast i privilegija predsedavati NALAS-om, organizacijom koja ima izuzetno značajnu ulogu u jačanju decentralizacije lokalnih samouprava i njihovih udruženja u cilju poboljšanja života građana. Tokom ove godine NALAS će razviti svoju novu strategiju za narednih pet godina. Ja ću voditi proces participacije, koji će osigurati da nova strategija odražava novonastale i razvojne potrebe i prioritete svih članica NALAS-a. Kako je trenutna NALAS-ova strategija i dalje veoma relevantna, ja bih zadržao fokus na održivom lokalnom razvoju i otpornosti lokalnih samouprava.

Za mene, kao gradonačelnika grada Leskovca, NALAS predstavlja platformu za razmenu znanja i iskustava sa kolegama iz lokalnih samouprava za učenje novih koncepata i ideja i pronalaženje rešenja za uobičajene, svakodnevne probleme tako da će predstojećih godinu dana biti izuzetno plodonosan i koristan period“- rekao je gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović.

Nakon obraćanja, gradonačelnik Cvetanović je preuzeo ulogu predsedavajućeg, zahvalio bivšim predsednicima NALAS-a i uručio im specijalna priznanja. Usledilo je usvajanje plana rada i budžeta za 2022. godinu, nakon čega je novoimenovani predsednik zahvalio NALAS-u na odličnoj organizaciji i pozvao prisutne da sutra uzmu aktivno učešće u konferenciji na temu „ Uloga opština u obezbeđivanju kvalitetne vode i sanitarnih usluga“ na kojoj će pomoćnik direktora JKP “Vodovod” Maja Milošević Milojić održati prezentaciju o postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu, dok će gradonačelnik Leskovca i novoimenovani predsednik NALAS-a dr sci. med. Goran Cvetanović dati uvodnu i završnu reč.

 

infocentarjug.rs