Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Gradonačelnik Leskovca uručio 42 ugovora o realizaciji programa i projekata iz oblasti kulture

U sali Skupštine grada Leskovca gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović uručio je 42 ugovora o realizaciji programa i projekata iz oblasti kulture koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada Leskovca po konkursu raspisanom u 2020. godini u vrednosti od 10 miliona dinara.

„Kulturu jednog naroda ne predstavlja samo ono što se čuva u muzejima, bibliotekama, ili ono što se čuje na operi ili vidi u pozorištu, ne služi samo za zabavu i razonodu. Kultura ulazi u naš svakodnevni život i prepliće se sa svim drugim segmentima koji čine društvo. Postaje način života, način razmišljanja, percepcije, oblikovanja određenih shvatanja. Kultura je integralni deo jedne društvene zajednice, zato smo se trudili i uspeli da je sa margine na kojoj se kultura nalazila 2012. godine, uzdignemo i postavimo kao jedan od našoh značajnih ciljeva. Rezultati su pokazali da sve institucije kulture u Leskovcu konstantno imaju zapažene rezultate, stoga mi veliko zadovoljstvo predstavlja što je Leskovac jedan od vodećih centara kulture u zemlji. Doprinos tome daju i naši Leskovčani, koji svoj kulturni identitet nose sa ponosom. Epidemija virusa korona je celokupnu kulturnu scenu našeg grada pauzirala na određeni vremenski period, međutim kultura je uvek, i u najtežim trenucima, pomagala ljudima da prežive teška vremena pa i u vreme korone, u danima izolacije učinila dane lakšim i podnošljivim. U 2020. godini ukupno za oblast kulture je izdvojeno 419 miliona dinara, odnosno 9 posto od ukupnog budžeta grada Leskovca, što znači da smo u samom vrhu kada je u pitanju izdvajanje novčanih sredstava lokalnih samouprava za kulturu na nivou čitave Srbije“ – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

„Komisija je odobrila 43 projekta, koji će, siguran sam, doprineti unapređenju raznolikosti kulturnih izraza i svojim kvalitetom doprineti razvoju kulture u našem gradu. Jedan od aplikanata je odustao (Akademija „Južna Srbija“), zato ćemo danas podeliti 42 ugovora u vrednosti od 9.900.000 dinara. Vodilo se računa o umetničkim kapacitetima, uticaju na promociju grada, na doprinos razvoju kulturnog stvaralaštva, ostvarenju javnog interesa, održivosti projekata, usklađenosti sa programskim prioritretima konkursa i sa potrebama ciljnih grupa“ – dodao je Cvetanović.

 

Info centar juga